Notícies

‘Dones periodistes contra el masclisme’: la nova gran exposició de l’Espai Línia

|2024-01-09T15:36:19+01:009 gener 2024||Línia Horta
Dones periodistes

La mostra s’inaugurarà oficialment al llarg d’aquest hivern, però ja es pot visitar gratuïtament. Foto: Joanna Chichelnitzky

L’Espai Línia presenta l’exposició audiovisual Dones periodistes contra el masclisme, que reivindica el paper de les dones a les redaccions catalanes, des de la Renaixença fins a l’actualitat. A través dels retrats de les pioneres, les dones empoderades de la República, les resistents durant el franquisme o els grans referents de la transició, la mostra fa evident la contínua lluita d’aquestes professionals per reivindicar el seu talent i la seva professió en un context marcadament masclista. La mostra s’inaugurarà oficialment al llarg d’aquest hivern, en un acte amb presència institucional, però ja es pot visitar gratuïtament fins a l’estiu a les instal·lacions de l’Espai Línia (carrer Girona, 52, de Barcelona).

Dones periodistes

Foto: Joanna Chichelnitzky

Impulsada per l’Espai Línia i comissariada pel periodista Andreu Asensio i la dissenyadora gràfica Marga Moreno, Dones periodistes contra el masclisme és una aposta singular i atrevida pel periodisme en femení i per les dones oblidades en els grans llibres d’història del periodisme. “No es tracta de cap homenatge”, diu Asensio, “sinó d’una reivindicació de la seva lluita i de la seva obra. Això és el que toca a hores d’ara”. La lluita contra el masclisme és l’eix que recorre totes aquestes vides: “Algunes es van enfrontar directament al masclisme i altres van fer-ho indirectament, obrint-se pas en unes redaccions periodístiques fetes a la mida del patriarcat”, afegeix Asensio.

Les pioneres del periodisme català

Dolors Monserdà, Maria Josepa Massanès i Carme Karr són les capdavanteres d’una generació, la de la Renaixença, que a mitjans del segle XIX reivindicava un sentit per a les dones més enllà de la família. “Moltes de les pioneres van haver de publicar articles reivindicatius en revistes de costura, que era l’únic lloc on les deixaven publicar”, explica Asensio. Allà denunciaven les injustícies i les desigualtats que patien les treballadores i reivindicaven el vot de les dones. Fins que, molt a poc a poc, van saltar als mitjans de referència i a revistes com Feminal, primera publicació obertament feminista de Catalunya.

La República: la gran oportunitat

L’arribada de la Segona República va significar un gran canvi per a les dones periodistes. Continuaven infrarepresentades, com mostra el cartell de l’exposició, amb la periodista Irene Polo rodejada completament per homes durant una roda de premsa, però durant els anys trenta podien ser protagonistes dels grans mitjans i fins i tot professionals de l’escriptura. Irene Polo, Rosa Maria Arquimbau o Anna Murià són les més conegudes, però l’exposició recupera també Anna Martínez Sagi, la primera directiva del Barça; María Luz Morales, primera directora de La Vanguardia, o les grans referències de la ràdio dels anys vint i trenta: Maria Sabater, Maria Cinta Balagué i Maria del Carme Nicolau.

Dones periodistes

Foto: Joanna Chichelnitzky

La gran desfeta de la Guerra Civil

L’any 1940, el 80% dels periodistes i les periodistes eren a l’exili, i l’única manera de treballar com a periodista era amb el permís del Movimiento. “Tot el que van guanyar les dones periodistes durant la República ho van perdre després de la Guerra Civil”, explica el comissari. Lentament, i aprofitant les escletxes del règim, algunes dones com Maria Matilde AlmendrosJoana Biarnés o Lidia Falcón van aconseguir brillar una mica enmig de la gran grisor del franquisme.

Dones periodistes

Foto: Joanna Chichelnitzky

Transició, revolució

La transició significa un esclat de llibertat, especialment per al periodisme en femení. Seria impossible condensar tot el que significa aquest període en una paret, així que Asensio ha optat, en aquest cas, per cinc retrats de dones que representen la lluita del periodisme en femení. Són Margarita RivièreMontserrat RoigMaruja TorresMontserrat Minobis i Olga Viza. Cadascuna d’elles reflecteix els canvis positius, però també les barreres que seguien ben altes per a les professionals que volien competir amb els homes.

Dones periodistes

Foto: Joanna Chichelnitzky

El segle XXI

Amb la maduresa democràtica, l’arribada del nou segle i l’eclosió d’Internet, les dones prenen cada cop més protagonisme, tot i que continuen sent víctimes del postureig, com es pot apreciar en un informe del col·lectiu #OnSónLesDones que revela l’augment de veus femenines en el panorama periodístic durant el 8M en comparació amb la resta de l’any i com denuncia regularment l’Associació de Dones Periodistes. En aquest àmbit de l’exposició, al visitant se li planteja un repte: reconèixer en un mosaic de fotos un seguit de periodistes que hauríem de conèixer si tinguessin la visibilitat que tenen els seus companys de professió.

Dones periodistes

Foto: Joanna Chichelnitzky

El repte del ciberassetjament

L’última part de la mostra està dedicada als reptes actuals del periodisme. Tot i els considerables avenços, si mirem cap enrere, el sexisme, la manca d’igualtat d’oportunitats o la desigualtat de retribucions encara són molt presents a les redaccions. A aquestes barreres històriques se n’hi afegeixen d’altres encara més inquietants, “com el ciberassetjament que pateixen tantes professionals pel sol fet de ser dones que parlen sobre temes que molts homes encara consideren propietat seva”,  conclou Asensio.

Dones periodistes

Foto: Joanna Chichelnitzky

Gran exposició gràfica i audiovisual

Dones periodistes contra el masclisme incorpora recursos i continguts gràfics i nous formats audiovisuals integrats en els 400 metres quadrats de l’Espai Línia amb l’objectiu de facilitar la visibilització de les dones periodistes i la seva feina. Els panells mostren gràficament, d’una manera molt visual, les professionals i les seves circumstàncies, i els vídeos complementen i amplien la informació gràfica. La voluntat d’aquests audiovisuals és, alhora, animar els visitants a aportar més noms de dones periodistes que s’hi puguin anar incorporant progressivament.

Cicle de xerrades

En paral·lel a l’exposició, l’Espai Línia acollirà un cicle de xerrades dedicat a les dones periodistes que abordarà temes clau entorn de l’exposició. Hi participaran joves periodistes que s’obren camí actualment, dones que han vist truncada o afectada la seva carrera per culpa del masclisme o la violència de gènere i dones que marquen tendència en aquest àmbit. Les xerrades s’emetran en streaming pel nou canal Espai Línia TV, un projecte innovador per difondre continguts audiovisuals amb els valors de l’associació, i per espailinia.cat.

Dones periodistes

Foto: Joanna Chichelnitzky

Espai Línia és el primer centre de comunicació de proximitat i compta amb el suport de la Secretaria de Mitjans de Comunicació i Difusió de la Generalitat i de l’Ajuntament de Barcelona. El local, ubicat al carrer Girona, 52, de Barcelona, disposa de 400 metres quadrats i està obert a tothom. A més d’exposicions de gran format, acull conferències i debats, i posa a disposició d’entitats i d’organitzacions, gratuïtament, una sala de conferències perfectament equipada.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram
Go to Top