La residència Amavir Diagonal, una de les denunciades. Foto: Google Maps

Familiars de gent gran d’un total de nou residències de Barcelona han presentat una denúncia conjunta a la Fiscalia perquè consideren que en aquests centres s’ha vulnerat el dret a la salut i a l’atenció sanitària. Les residències denunciades són la Bertran i Oriola (Ciutat Vella), Mossèn Vidal i Aunós i Font Florida (Sants-Montjuïc), Bon Pastor i la Sagrera (Sant Andreu), Amavir Diagonal i Venero (Sant Martí), Fort Pienc (Eixample) i, per últim, la residència Gràcia (Gràcia).

En una roda de premsa telemàtica, la portaveu de la Coordinadora Residències 5+1, Maria José Carcelén, ha afirmat que en aquests centres s’han produït males praxis durant la crisi del coronavirus. Carcelén ha dit que des del començament de la pandèmia van demanar que es dotés el personal i els usuaris d’equips de protecció individuals i que es fessin tests. “Això no es va fer i hi va començar a haver-hi molta gent amb símptomes”, ha dit, al mateix temps que ha criticat que s’intentés aïllar els residents en els mateixos centres quan no hi havia espai suficient.

Tot plegat, ha lamentat Carcelén, va acabar provocant una situació “desastrosa i caòtica” que es va agreujar per la manca de personal. “En la immensa majoria s’incomplien les ràtios de personal”, ha denunciat. Un escenari de deixadesa, denuncien des d’aquesta coordinadora, que fins i tot ha provocat, “molts casos” d’avis que han arribat als hospitals “en una situació de deixadesa, deshidratats i desnodrits”.

Per últim, des d’aquesta plataforma també han denunciat els problemes que les famílies han tingut per parlar amb els avis, que se sentien “abandonats”. Unes paraules que també inclouen l’acusació a les residències de “falsejar” la informació que es feia arribar a les famílies.