Cuidem Barcelona

Foto: Ajuntament

El nou servei de neteja i recollida de residus ja s’està desplegant des del passat 4 de març als districtes de Ciutat Vella, l’Eixample, Gràcia, Sant Andreu i Sant Martí, incloses totes les platges de la ciutat. A Sants-Montjuïc, les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris hi arribarà a partir del 12 de setembre.

Un dels principals objectius d’aquest nou servei és la proximitat amb els barris. Més concretament, es vol augmentar el servei a tot el territori i flexibilitzar-lo perquè es pugui adaptar a les diferents casuístiques de la ciutat.

En aquest sentit, més de 40 informadors i informadores recorren els barris on s’està desplegant el nou servei de neteja i recollida de residus per explicar de primera mà les novetats al veïnat i als comerciants i donar resposta a possibles dubtes que se’ls plantegin.

El calendari del nou servei de neteja

Ja s’està desplegant des del passat 4 de març als districtes de Ciutat Vella, l’Eixample, Gràcia, Sant Andreu i Sant Martí, incloses totes les platges de la ciutat.

A Sants-Montjuïc, les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris hi arribarà a partir del 12 de setembre.

Segons explica l’Ajuntament, en la selecció d’aquest equip informatiu s’ha prioritzat la contractació de persones amb habilitats comunicatives, especialment en la transmissió i adaptació del missatge. S’ha valorat molt especialment la capacitat de mediació davant de possibles discrepàncies i petits conflictes. Igualment, el personal adscrit a la campanya parla i entén, a nivell nadiu, tant el català com el castellà, i té coneixements necessaris per entendre i parlar l’anglès. A més, també s’ha valorat la incorporació de persones amb coneixements d’altres idiomes per adaptar-se a la realitat dels diferents barris.

Aquests informadors i informadores treballen per parelles –procurant que siguin mixtes– i se’ls assignen uns carrers d’un barri determinat segons la previsió del calendari establert.

Amb tot, ja són a peu de carrer per informar la ciutadania sobre el nou Pla Cuidem Barcelona i explicar la nova distribució de contenidors, així com quins residus cal dipositar al groc dels reciclables.

Separar els residus

Per solucionar qualsevol dubte en relació amb com separar correctament els residus, l’Ajuntament també ha habilitat a la pàgina web un cercador de residus, on posant el que es vol reciclar i l’adreça et diu on i quan ho has de llençar.

A més, els informadors i informadores visiten tots els comerços per explicar-los en detall les novetats referents a la recollida comercial, així com recordar-los com s’ha de fer per separar correctament els residus i l’horari de recollida dels bujols.

El pla residu zero

L’Ajuntament fa una aposta ferma pel malbaratament zero, posant en pràctica programes de prevenció de residus, fomentant la reutilització de productes i reparació d’objectes i d’aparells i promovent l’aprofitament alimentari per lluitar contra el canvi climàtic.

Una altra tasca important que porta a terme aquest equip informatiu és el seguiment dels punts crítics detectats per l’Ajuntament, així com informar i escoltar el veïnat i els comerços en les seves possibles demandes de millora.

Els recordatoris del dia que s’han de baixar els mobles i trastos vells, de quins residus cal portar als Punts verds, de com separar-los correctament o de com utilitzar els sistemes de recollida d’escombraries de cada barri també formen part de la campanya de sensibilització.

Per últim, als districtes on encara no s’ha desplegat la nova contracta de neteja els informadors i informadores també hi actuen, resolent dubtes i informant el veïnat que a partir del setembre els arribarà el nou servei de neteja i recollida de residus.

Contingut Patrocinat per l’Ajuntament de Barcelona