Les tanques de les bateries antiaèries del Turó de la Rovira. Foto: Ajuntament

El Districte d’Horta-Guinardó ha posat en marxa aquest dilluns els treballs de retirada d’amiant al Turó de la Rovira. Les tasques han començat després que en aquesta zona es detectessin “elements de fibrociment amb partícules d’aquest material”, tal com informen des de l’Ajuntament.

Aquesta detecció la va fer durant el mes de setembre una empresa especialitzada contractada pel Districte. Des del consistori asseguren que la decisió de contractar aquesta empresa es va prendre “arran dels diferents episodis de pluges fortes dels mesos d’estiu”, ja que, històricament, les grans precipitacions han fet aflorar restes d’amiant soterrades “de l’època del barraquisme”.

L’empresa especialitzada està fent una “recollida manual dels fragments d’amiant-ciment”, però també està retirant “elements sencers de fibrociment”. A més, un cop acabada la retirada d’amiant, la mateixa empresa s’encarregarà de substituir els baixants de fibrociment que encara hi ha al Turó de la Rovira per tubs de PVC. Finalitzades totes aquestes tasques, el Districte continuarà inspeccionant la zona per garantir que el problema no es repeteixi.

En la mateixa línia, el Districte afirma que “ja fa anys” que treballa per retirar el fibrociment del Turó de la Rovira, però reconeix que continua sent “un problema recurrent en aquesta zona”. És per això que ara estudia una “solució tècnica que tingui un caràcter més definitiu”. Aquesta solució, afegeixen des del Districte, passaria per “la naturalització de tot aquest entorn, que permetria fixar les terres i evitar l’aflorament d’aquests elements a la superfície en episodis de pluges fortes”.

“Si ho respires, se’t clava”

Precisament, el passat 4 d’octubre, diverses entitats veïnals van participar en l’anomenada Trobada de Barris contra l’Amiant. L’acte va començar amb un recorregut pel Turó de la Rovira “per analitzar el tractament de l’amiant que s’hi fa”, i va concloure amb una roda de premsa i una assemblea. Aquest esdeveniment, organitzat per la comissió contra l’amiant de la FAVB i l’associació de Jubilats de Macosa-Alstom, duia el lema “Si ho respires, se’t clava”, per recordar el perill d’aquest material cancerigen en la salut de les persones.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram