Els joves i les associacions veïnals del districte d’Horta-Guinardó ja compten des de fa uns dies amb un nou espai on podran realitzar activitats educatives i de lleure en horari extraescolar, en el cas dels adolescents, i coordinar-se per desenvolupar projectes de barri, en el cas dels veïns. Això ha estat gràcies a un acord entre el Districte i la Fundació Adsis i el Pla Comunitari Carmel Amunt, als quals se’ls ha cedit les instal·lacions de l’Antiga Agència de Promoció del Carmel per encabir-hi els nous usos de caràcter social del nou Centre Obert.

Per poder engegar el nou servei, el Districte d’Horta-Guinardó ha fet una inversió de més de 272.000 euros en el local, que està situat al carrer Llobregós, 107. Les tasques d’adaptació dels espais han consistit en la redistribució de les sales, en fer revestiments i tancaments i en renovar el mobiliari i la climatització. El local compta ara amb una recepció, dos despatxos, cinc aules (una d’informàtica, un taller, i diverses aules multidisciplinars), dos serveis i una cambra d’instal·lacions.

ESTIMULAR LA SOCIALITZACIÓ

El nou Centre Obert, que destina part de les seves instal·lacions als joves i infants del districte d’Horta-Guinardó, té l’objectiu d’estimular i potenciar el desenvolupament de la personalitat i la socialització dels nens i adolescents de la zona, amb un seguiment individualitzat i en un ambient segur i proper.

Les noves instal·lacions estan gestionades per la Fundació Adsis, que és la que s’encarrega de la inclusió social dels més joves, a més de desenvolupar una àrea d’educació d’adults i un espai familiar, i el Pla Comunitari Carmel Amunt, una plataforma on el veïnat, les entitats, els professionals i l’administració poden participar junts en la creació i desenvolupament de projectes per a la millora del barri.

CREAR PROJECTES DE BARRI

Amb la posada en marxa del Centre Obert, les associacions d’Horta-Guinardó guanyen un nou espai per trobar-se i treballar amb projectes de futur, reforçant iniciatives comunes i cercant noves formes de participació.

“Des del mateix moment en què el centre va quedar lliure, vam tenir clar el seu ús social i veïnal perquè era necessari guanyar espai per a les entitats i els veïns i veïnes del barri”, va explicar Francina Vila, regidora del Districte, durant la jornada de portes obertes. La regidora també va destacar durant l’acte que “a través de l’enfortiment del teixit associatiu es millorarà la igualtat i la cohesió social als onze barris del districte”.

Medalla d’or de la ciutat

La Fundació Adsis treballa al barri del Carmel des de l’any 1989 realitzant una gran tasca d’inclusió a través del lleure i les experiències dels grups d’iguals. Per aquest motiu, el plenari del Districte d’Horta-Guinardó va decidir atorgar-li la medalla d’or de la ciutat.

Adsis és una Organització no Governamental (ONG) promoguda pel Moviment de Comunitats Adsis. Està formada per més de cinc-centes persones voluntàries i unes dues-centes persones contractades que des del 1996 treballen per a la promoció integral de persones i grups empobrits, principalment el col·lectiu juvenil.

Dos dels projectes destinats a joves són el d’Intervenció socioeducativa i inserció laboral amb joves i el de Preparació d’adolescents i joves per a la vida independent.