El Rec Comtal forma part de la història dels districtes de Nou Barris i Sant Andreu. Foto: Ajuntament

La recuperació del Rec Comtal per a la ciutat es culminarà amb la construcció d’una ruta verda entre els barris de Vallbona i Trinitat Vella per potenciar el retorn social del turisme cap a la ciutadania. El camí per a vianants i bicicletes recorrerà el traçat del Rec Comtal entre els districtes de Nou Barris i Sant Andreu i contribuirà a potenciar la biodiversitat de la zona amb la restauració ambiental de les riberes del Rec i la reintroducció d’espècies autòctones.

L’objectiu del projecte, per al qual s’invertiran 2,9 milions d’euros provinents del fons Next Generation de la Unió Europea, és crear un itinerari que segueixi el Rec Comtal vorejant la plana de la Ponderosa fins a l’Estació de Tractament d’Aigua Potable Besòs, per continuar després fins a la Casa de l’Aigua de la Trinitat Vella. A banda de la ruta mateixa, la inversió permetrà mantenir l’estat ecològic d’aquest canal d’aigua, millorar l’hàbitat, reintroduir espècies aquàtiques autòctones i reforestar diversos espais.

El valor històric del Rec Comtal

El projecte també inclou una exposició que valorarà la història de l’aigua i la ciutat i el llegat històric que suposa aquesta infraestructura verda que data de l’època medieval. El Rec Comtal era un canal obert construït en temps del comte Miró I, a mitjan segle X i durant gairebé un mil·lenni va ser una artèria vital a Barcelona que s’utilitzava per regar, fer funcionar els molins i, més tard, abastir les indústries tèxtils de Sant Andreu. Des de Montcada i Reixac, on prenia l’aigua, el Rec Comtal travessava diverses viles, la Ciutat Vella i, finalment, desembocava al mar.

Contingut elaborat amb la col·laboració de:

Logo Ajuntament Barcelona

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram