Barquets i Arnau

Barquets (CB Esparreguera) defensa Marc Arnau (El Masnou Basquetbol) a l’All Star. Foto: M.A. Chazo/FCBQ

“Noies, l’MVP torna a sortir a la pista! Ja era hora! Sooom-hiii, Feeeerrrreeee! Sooom-hiii, MVP! Ets la milloooor!”, crida part de la grada del Marina Besòs. “Som el millor públic i animem la millor, la Míriam Ferreri”, proclama, enèrgica, Paula López. “La Míriam és l’MVP dins i fora de la pista, pel seu humor i lideratge, i per moltes coses més”, intervé María González. Just després, Duna Moreno em demana que presti atenció a les lletres inspirades en el disseny del logo de Superman que cada membre del grup té a les mans: “Si t’hi fixes bé, veuràs que les lletres sumen ‘MVP Ferreri’. És original, eh!”. Totes tres i la resta són jugadores del SESE, com la protagonista, Míriam Ferreri.

L’anècdota resumeix la química d’un equip treballador, generós i bromista. “A les companyes els va fer tanta gràcia que un dia portés unes calcetes de Superman que des de llavors sempre volen que els dediqui una cistella d’una manera peculiar. I havia de complir el seu desig perquè m’han demostrat que són les millors. Per això he jugat amb les famoses calcetes”, descriu, divertida, Ferreri, ja amb la medalla de campiona. Amb l’equip de la conferència Est ha guanyat per 63-82 l’Oest en el primer partit de la història d’un All Star de la Super Copa, organitzat per la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) amb la col·laboració del Bàsquet Femení Sant Adrià i de l’Ajuntament. El diumenge 11 de febrer de 2024 ja és una data assenyalada per al bàsquet català.

Tornem al SESE, perquè a aquest grup no se li esgoten les curiositats. Lídia Querol m’explica per què té una pancarta amb el lema ‘El consens amb tu’ i una foto del seu entrenador, Enric González, menjant-se un entrepà. “Sovint als entrenaments l’Enric ens recorda que un entrepà de truita s’ha de fer bé. Així que, per l’amic invisible, n’hi vam regalar un. És un gran tècnic que es fa estimar”, el retrata Querol.

“Com has pogut comprovar, al SESE tinc un grup molt detallista. A vegades em surten exemples així i que són una manera d’intentar destensar els nervis d’un partit o d’un entrenament. En un All Star sí que no pateixes. L’ambient i l’exigència són diferents”, resol González, que ha dirigit l’Est, juntament amb Víctor Calzado (Draft Gramenet). Les primeres campiones són la mencionada Ferreri (SESE), Marina Laborda, Merche Carrillo i Anna Gamarra (Draft Gramenet), Sònia Sardà (CB Granollers), Júlia Muñoz i Gemma Álvaro (Bàsquet Femení Sant Adrià), Marina Portillo i Serena Mirat (CB Roser), Bruna Vila (AB Premià), i Esther Murat i Alba Lago (CBF Cerdanyola).

Barbecho i Gueye, jugadors de l’FC Martinenc Bàsquet, campions amb l’Est

A la grada conec fans d’aquestes dues últimes basquetbolistes. Sara Forés, també jugadora del conjunt cerdanyolenc, retrata amb precisió Lago i Murat. “L’Alba és la meva mentora i un suport constant en els bons i mals moments. I també admiro l’Esther, que a vegades parla amb la mirada i que sempre m’explica les coses amb calma, i em fa confiar més en mi”, concreta Forés. “La Murat desprèn i contagia la seva confiança i energia, i és un llibre obert. L’Alba és una altra crac”, intervé Esther Cortés.

Cortés i Forés somien a debutar algun dia en un All Star de la Super Copa. Una fita que Laia Anducas (CEJ l’Hospitalet) acaba d’assolir: “Ha estat una experiència increïble. He gaudit molt del matx i d’un ambient fantàstic, i espero que el públic també hagi fruït amb nosaltres”. Anducas ha compartit equip (l’Oest) amb Judith Turrión, també del CEJ l’Hospitalet, Míriam Tajahuerce i Elsa Kubala (CB Prat), Laura Pascual (TGN Bàsquet), Claudia Hernández (Joventut Les Corts), Queralt Ribera, Iona Garcia i Carla Ortas (Manresa CBF), Gemma Miró (Samà Vilanova SAF), i Núria Soler i Carlota Carner (CB Igualada). Marc Rovirosa (Manresa CBF) i Raül Caballero (CB Igualada) han dirigit el grup.

La Xarxa+ ha transmès el matx amb la narració de Marc Mundet i de dos analistes, Sergi Curto, entrenador del Bàsquet Femení Sant Adrià, i Cynthia Molina, capitana del CB Granollers. “Conèixer les jugadores dins i fora de la pista m’ajuda a poder expressar-me amb més precisió i analitzar millor algun gest o alguna cara. Això sí, hi aplico un dels meus lemes, ‘Tot el que facis o diguis ha de ser sempre per sumar, i allò que pugui restar o perjudicar algú és millor que t’ho estalviïs’”, enraona la llinassenca.

La il·lusió de les petites

Segur que Molina s’ha fixat en l’alegria de les jugadores del premini de primer any del Bàsquet Femení Sant Adrià quan han saltat a la pista després d’algun temps mort i al descans. “Es mereixen el seu moment de fama i si fan alguna cistella i el públic les aplaudeix, serà encara més fantàstic”, exposa Jordi Mestre, Chucho, secretari tècnic del conjunt adrianenc i voluntari a l’All Star.

A Filo Cañete, alcaldessa de la ciutat, l’apassiona veure bàsquet en directe. “Animo força i amb respecte. M’encantava anar a veure jugar mon fill, que ara és entrenador. El meu marit també va ser basquetbolista”, confessa. Cañete ha fet esport des de ben petita i quan pot s’escapa una estona a nedar.

Albert Barquets (CB Esparreguera) i Marc Perapoch (JAC Sants) han viscut una experiència doble al Marina Besòs. Tots dos han jugat amb la conferència Oest, amb Xavi Assalit i Marc Mestres (JAC Sants), Max Gaspà (Bàsquet Manresa B), Ricardo Baltà (UE Barberà), Quico Roig i Diego Dias (CB Esparreguera), Arnau Sanahuja i Nil Deix (CN Sabadell), Marc Talaverón (UE Sant Cugat), i Rubén Morales (Nou Bàsquet Olesa), i amb Jordi Garcia (JAC Sants) i Norberto Guerra (CB Esparreguera) com a entrenadors.

“És un dia per gaudir del bàsquet sense nervis”, diu Ferran Aril, president de la federació

I tots dos han participat en el concurs de triples. De fet, s’han enfrontat en la final, amb Barquets com a guanyador masculí [els altres participants han estat Gerard Gutiérrez, del Bàsquet Manresa B, i Eduard Francisco, del Masnou Basquetbol] i subcampió del concurs global, en què ha perdut contra Queralt Ribera. La jugadora del Manresa CBF també ha estat la campiona entre les triplistes [amb Judith Moya, del CB Granollers, Marina Portillo, del CB Roser, i Montsant Guerrero, de l’AB Premià, com les altres aspirants].

“És un dia per competir d’una manera divertida. Molts són companys, rivals i amics des de fa molts anys, i està clar que també vols guanyar. L’escenari, però, fa que jugar sigui més divertit i dinàmic”, comenta Barquets. És un dia especial i amb regles especials, perquè, per exemple, les cistelles han valgut el doble de punts en els últims dos minuts de cada quart: el matx masculí s’ha decidit a favor de l’Est amb un triple d’Edu Garcia (CBU Lloret) a 16,3 segons del final i que, per tant, ha sumat sis punts. La cistella definitiva (87-90). La resta de campions han estat Roger Vilanova i Antonio Quirós (CB Ripollet), Kevin Jerez Pilotti (CBU Lloret), Marc Arnau i Carlos Lorente (El Masnou Basquetbol), Ramon Gotzens i Álvaro Puertas (Círcol Catòlic Badalona), Ali Gueye i Pol Barbecho (FC Martinenc Bàsquet), Guillem Pérez (CB Ipsi), i Genís Tena (CB Cerdanyola). Un grup entrenat per Raúl Jorda, del CB Ripollet, i Marc Ciurana, del CBU Lloret.

“Les regles han fomentat la igualtat durant el matx i força girs de guió. M’ha agradat també que poguéssim entrenar-nos al matí i dinar junts després. Compartir una estona distesa amb la resta de participants ha fet que l’experiència fos encara més emotiva”, defensa Perapoch.

“És un encert haver concentrat l’All Star en una tarda perquè hi ha més públic i més energia al pavelló i, per tant, més festa. És una jornada per gaudir del bàsquet, sense els nervis habituals dels caps de setmana i de fer-ho amb protagonistes de la Super Copa”, destaca Ferran Aril, president de la Federació Catalana de Basquetbol.

“Organitzar un esdeveniment així és una feina de molts mesos i qualsevol esforç extra val la pena per veure la il·lusió dels jugadors i jugadores, que són molt agraïts. Intentem atendre’ls al màxim i se senten com a estrelles. Bé, és el que són: estrelles de la Super Copa”, tanca Javi Ezpeleta, cap de premsa de la federació. Li brillen els ulls de cansament, però, sobretot, d’orgull.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram