mercat horta

La mesura permetrà reactivar la reforma del Mercat d’Horta. Foto: Ajuntament

La Comissió d’Economia i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat un paquet de mesures econòmiques per compensar els paradistes dels mercats municipals, que s’han vist greument afectats per l’augment del cost de l’electricitat. La mesura és una proposta de Junts, a través del seu regidor Joan Rodríguez, i s’ha aprovat per unanimitat.

El creixement del preu dels subministraments, principalment gas i electricitat, ha posat contra les cordes els comerciants. A més, la demanda dels clients ha baixat, perquè tenen menys poder adquisitiu per culpa de la mateixa inflació. Per corregir aquest cercle viciós, Rodríguez ha proposat ajudes econòmiques compensatòries per als paradistes afectats per l’endarreriment de les obres de reforma als mercats i per als obligats a traslladar-se a conseqüència de les reformes. Junts també demana que es faciliti la concessió de llicències i que s’executin els projectes de reforma pendents, com el Mercat d’Horta o el de Sagrada Família. Tots els grups de la comissió hi han votat a favor.

Rodríguez ha destacat la funció social que porten a terme els paradistes: “Els dos darrers anys, els de la pandèmia, no els podem oblidar en tots els sentits, ni pels endarreriments en les obres i remodelacions, però també perquè han servit per demostrar el compromís i responsabilitats dels paradistes dels mercats, que han mantingut obert el negoci, però també aquest plus de responsabilitat social i d’impuls a la vida comunitària. Cal fer coses que puguin millorar la seva situació com són aquest repartiment dels sobrecosts”.

La factura de la llum amenaça el comerç

D’altra banda, Barcelona Comerç ha alertat que la situació actual amenaça directament el comerç de proximitat. “Afrontem una elevada inflació i un augment dels costos de l’energia que en molts casos arriba al 250% en l’electricitat i, en una mitjana del 130% en el gas, que amenaça la continuïtat de molts petits negocis de treball autònom, microempreses i petites i mitjanes empreses del comerç barceloní, i de molts llocs de feina a la ciutat”.

Els comerciants demanen que les administracions públiques compensin les pèrdues de la mateixa manera que s’ha fet amb altres sectors afectats per la crisi. Concretament, volen una rebaixa de l’IVA al 4%, la bonificació del 50% de les quotes de la Seguretat Social, la bonificació del 100% de les quotes d’autònom i l’atorgament d’ajudes directes a les empreses que ho sol·licitin.