Casa Bartomeu

Foto: Ajuntament

No és fàcil trobar, a Barcelona, una casa típica de la Costa Brava. Però n’hi ha, com a mínim, una. És la Casa Bertomeu, ubicada al carrer de la Rábida, 5, al districte de les Corts. La raó per la qual ens evoca una casa de la costa és que pertany al vessant mediterrani del noucentisme, caracteritzat per les baranes de balustres, el porxo obert damunt del terrat, la terracota o l’estucat blanc i nu de les façanes. Un estil molt popular a la Costa Brava.

Especialment destacable és el seu jardí, disposat en diferents nivells, que és d’una delicadesa extraordinària. Se’l coneix amb el sobrenom de Jardí dels Tarongers i en un dels extrems superiors hi ha un estilitzat templet sostingut sobre sis columnes. A l’interior, els ornaments de temàtica musical són a tot arreu i, molt especialment, a la sala de concerts, decorada amb tapissos al·legòrics del mestre muralista Antoni Vila i Arrufat.

Es desconeix el nom de l’arquitecte que va dissenyar la casa, però sí que sabem que va ser el domicili de l’industrial i mecenes Josep Bartomeu i Granell, que als anys cinquanta va convertir la finca en el centre d’una intensa activitat artística, especialment musical. L’espai acollia vetllades sonades amb artistes com Montserrat Caballé, que es va donar a conèixer al gran públic a través de Casa Bartomeu.

Per desig del seu propietari, la casa es destina encara a finalitats relacionades amb la divulgació de la cultura i del patrimoni musical català. Actualment, és la seu del Consell Català de la Música.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram