Casa de l'Aigua

Foto: Ajuntament

La Casa de l’Aigua és un tresor prou conegut pels veïns de la Trinitat Vella i fins i tot de Barcelona, perquè va ser una part important d’una gran infraestructura de canalització per millorar la capacitat de cabal i l’abastiment d’aigua a la ciutat durant el segle XX. Cal recordar que des d’on avui hi ha el barri de la Trinitat Vella s’impulsava l’aigua fins al dipòsit ubicat a l’actual Trinitat Nova, on es clorava i des d’on es conduïa al nucli antic de la ciutat, inclosa la Barceloneta. Però avui destaquem la Casa de l’Aigua perquè molt recentment s’ha aprovat la remodelació dels entorns de l’edifici, cosa que convertirà l’antic edifici en un espai verd de referència al barri millorant-ne l’accessibilitat, creant nous recorreguts i un espai de refresc i renovant l’àrea de jocs infantils.

Més espai i una àrea infantil

La remodelació preveu fer els espais més accessibles. L’esplanada es conformarà amb un pendent transitable tant per a vianants com per als vehicles ocasionals de manteniment, i es crearan diversos recorreguts amb paviments accessibles que enllacin amb els altres espais de l’àrea verda. Pel que fa a la millora de les connexions, està previst construir una nova escala que connectarà l’avinguda Meridiana amb la parada de bus situada al carrer Pare Pérez del Pulgar.

Fruit de la renovació, l’entorn de la Casa de l’Aigua disposarà d’una nova zona de jocs infantils que potenciarà el joc amb la natura amb elements de materials naturals que fomentin les activitats lúdiques d’enfilar-se, lliscar, fer equilibris i experimentar amb l’entorn. També es crearà un espai de refresc, d’uns cinquanta metres quadrats, dissenyat amb la complicitat de les entitats del barri, que recuperarà íntegrament la font-brollador de la Casa de l’Aigua, que ara mateix no funciona.

La Casa de l’Aigua va ser construïda per la companyia pública municipal barcelonina Aigües de Montcada entre els anys 1915 i 1919, després que una epidèmia de tifus causés una gran mortaldat el 1914 a causa de la contaminació de l’aigua. Entre el 2007 i el 2013, l’Ajuntament va dur a terme una reforma del conjunt patrimonial, que està format per l’estació de bombeig, a la Trinitat Vella, la galeria subterrània que travessa l’avinguda Meridiana i l’estació receptora i planta de tractament, amb capacitat per a 10.000 metres cúbics d’aigua, al barri de la Trinitat Nova.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram