sense llar

Dues voluntàries passen pel costat d’un racó de Barcelona on dorm una persona sense llar. Foto: Arrels Fundació

Arrels Fundació va atendre 3.283 persones sense llar durant el 2023 i a finals d’any va comptar 1.384 persones que dormien al carrer a Barcelona. Són les xifres més elevades des que es van començar a recollir dades i alerten d’un problema creixent.

En els últims anys s’han ampliat i millorat els serveis i recursos per fer front a aquesta realitat, però encara no en són prou. “Tot i els esforços de l’administració pública, els recursos bàsics que tenim a Barcelona per a persones que viuen al carrer són insuficients”, afirma Ferran Busquets, director d’Arrels Fundació. En l’anàlisi de les dades afegeix que haver atès més persones que en anys anteriors “no és una bona notícia; al contrari”.

Arrels va atendre un 7% més de persones el 2023 que el 2022. L’atenció inclou les persones visitades al carrer i les qui han anat al centre obert a resguardar-se, fer ús dels serveis bàsics o demanar orientació. També té en compte els usuaris del servei ocupacional i els qui viuen en els allotjaments que gestiona Arrels. Un 87% de les persones ateses han estat homes i un 13% dones.

El recompte

Si la dada ja crida l’atenció en ser un 12% més alta que el 2022, des d’Arrels asseguren que és només un mínim i que el nombre real de persones que dormen al carrer és encara més elevat. Remarquen que el recompte es va fer al desembre i durant l’hivern les persones sense llar passen més desapercebudes perquè busquen espais més resguardats del fred.

A Horta-Guinardó hi ha unes 67 persones dormint al carrer, l’any 2022 n’eren 44

Cal tenir present, però, que no totes les persones sense llar dormen al carrer, unes 2.803 s’allotgen en diferents establiments habilitats a la ciutat, segons l’últim recompte de la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar. A més, les dades de l’Ajuntament apunten que al voltant de 651 persones viuen en espais com ara solars i fàbriques abandonades. “Hi ha joves, gent gran, adults sols o en parella, persones que pateixen problemes de salut mental o orgànica, persones migrades… Cadascú té una situació diferent. Cal que totes les administracions ens posem d’acord per buscar solucions i adaptar-nos a totes aquestes necessitats”, reclama Busquets.

On són?

Ciutat Vella i l’Eixample són els districtes on hi ha més persones sense llar al carrer, ja que entre tots dos agrupen el 46% del total de Barcelona. Els segueixen Sants-Montjuïc (209) i Sant-Martí, sent aquest segon un dels que més increment ha viscut en l’últim any (de 159 a 198).

Arrels destaca l’augment de persones dormint a la intempèrie en zones més allunyades del centre de la ciutat com ara Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia, Sant Andreu i Nou Barris.

El director d’Arrels exposa la complexitat que té revertir la problemàtica, ja que “ara mateix, la realitat és que una persona que dorm al carrer té pràcticament nul·les les possibilitats de deixar de dormir-hi perquè bona part de les alternatives que s’ofereixen són temporals i no permeten a la persona recuperar-se de la vida al ras per millorar i transformar la seva situació”.

L’entitat treballa sense descans gràcies als voluntaris i valora la implicació de molts veïns i veïnes que els contacten preocupats per les situacions que viuen als carrers dels seus barris. Se’ls pot contactar a través de la seva aplicació, del seu portal web i del telèfon de contacte.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram