Candela López i Lluís Mijoler

Immersos encara en una crisi socioeconòmica global derivada de la invasió russa d’Ucraïna i del període postcovid, amb un notable augment de la inflació des de fa dos anys i amb una escalada dels preus dels productes bàsics i de l’energia com no havíem vist mai, els ajuntaments no han d’adaptar-se només a aquesta situació, com les llars i les empreses, sinó que hi han de fer front amb un descens notable dels ingressos després que s’hagi adaptat l’impost de la plusvàlua a la nova realitat jurídica expressada pel Tribunal Constitucional. Amb menys ingressos disponibles i més despeses per afrontar, els ajuntaments de tot el país planten cara a la doble emergència social i climàtica com un gran repte global que demana inversions i solucions a escala local.

Ara que la liquiditat econòmica de molts d’ells està en risc. Ara que els sobrecostos de manteniment dels serveis públics els ofeguen, provocant-los grans tensions de tresoreria. Ara és el moment de reivindicar amb més força i legitimitat que mai un pacte de país que posi en relleu la vital importància que tenen els ajuntaments per resoldre i atendre les necessitats del dia a dia dels seus veïns i veïnes. Ja anem tard. Justament ara fa més de tres dècades que esperem l’arribada d’una llei de finançament local a Catalunya que posi fi a l’infrafinançament de les administracions locals i que respongui al mandat expressat al mateix Estatut de Catalunya sobre la necessària sostenibilitat financera dels ajuntaments. I és per aquest motiu que el passat 20 d’octubre, acompanyats pel diputat Joan Carles Gallego, vam registrar al Parlament de Catalunya la proposta d’elaboració d’una nova llei de finançament dels ajuntaments. Des d’En Comú Podem posem sobre la taula l’inici del debat amb l’objectiu d’impulsar un canvi legislatiu que és un clam del món local.

Si millorem el finançament dels ajuntaments, incidirem de manera directa en la millora de la qualitat de vida dels veïns i veïnes de tots els pobles i ciutats del país. En aquesta línia de treball, des del govern progressista de la Diputació de Barcelona, del qual En Comú Podem forma part, acabem d’aprovar un fons econòmic extraordinari per als ajuntaments dels 311 municipis de la demarcació de Barcelona. Es tracta d’un ajut dotat amb 75 milions d’euros que ha de permetre col·laborar en el tancament financer de l’any 2023 i planificar algunes inversions municipals de cara al 2024. En aquest context, la reedició del govern de coalició progressista a l’Estat també constitueix una oportunitat històrica per abordar aquesta reforma financera de les entitats locals.

Si millorem el finançament dels ajuntaments, incidirem de manera directa en la millora de la qualitat de vida dels veïns i veïnes

Els ajuntaments són els ens polítics que presten més serveis públics essencials des de la proximitat. Com a tals, requereixen un nou sistema de finançament estable que garanteixi la cobertura de les necessitats bàsiques de la ciutadania i que els permeti poder decidir el nivell dels ingressos i la lliure organització de la seva despesa. Parlem d’un canvi estructural que els ha de donar més eines per reforçar les seves polítiques de cohesió i convivència. Que els permeti facilitar, als seus veïns i veïnes, unes millors condicions d’accés a un habitatge digne i assequible. Que els garanteixi recursos per lluitar contra l’emergència climàtica i contra la segregació educativa i residencial als municipis. Un nou sistema que ajudi a regenerar els barris atenent la seva diversitat. I que consolidi les polítiques actives d’ocupació pensant sobretot en la població més vulnerable a la precarietat laboral.

Defensem una llei de finançament local que neixi des del diàleg i el consens del municipalisme, que serveixi per apuntalar l’exercici de les seves competències i per millorar el finançament dels recursos per desenvolupar-les. En definitiva, una llei que pugui garantir que els governs locals continuaran sent el cor de la governança política del país. Per tot plegat, ara més que mai, reclamem ja un nou finançament per a tots els ajuntaments.

Candela López, vicepresidenta de la Diputació de Barcelona, i Lluís Mijoler, alcalde del Prat de Llobregat

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram