passat 30 d’octubre vam posar un bocí d’història a la seu de la JNC Sant Martí: Joan Carles Luque i Nicasi Camps, historiadors de l’Arxiu Històric del Poblenou, van acceptar ser els guies de “Sant Martí: un recorregut històric”. Una conferència en què es va fer un repàs d’allò més important que ha succeït al nostre districte durant els últims temps.
Malgrat que l’entitat que representen està vinculada a un barri concret, la conferència va abraçar el districte en el seu conjunt. Així, a banda del Poblenou, de la construcció del cementiri, de l’origen del nom de la Unió, el mercat central del barri, o de la història del carrer Pere IV, els dos historiadors també van valorar com s’han desenvolupat els barris com La Verneda i El Besòs, o l’encaix d’El Clot al conjunt del districte.
A més a més, es va debatre sobre temes de més actualitat com l’aportació local que han suposat grans esdeveniments de la ciutat com els Jocs Olímpics del 1992 i el Fòrum de les Cultures del 2004. Els convidats es van inclinar per aquest últim com a motor de desenvolupament i transformació del districte. També es va parlar sobre un dels temes més candents de l’actualitat: la independència. En aquest punt es va dir que, analitzant històricament el comportament electoral dels diversos barris del districte, no es pot esperar que l’emancipació nacional comenci aquí. Un recordatori de la molta feina que queda per fer.
I finalment, es va parlar dels fets de 1714, un tema que connecta la més estricta actualitat amb el nostre passat. Els ponents van defensar la figura de Rafael Casanova, criticat des d’alguns sectors del catalanisme per haver-se reincorporat a l’Administració, llavors en mans borbòniques, després de la capitulació de Barcelona. Va ser en aquest punt que es va sentir una de les reflexions més interessants de la nit: cal analitzar els comportaments dels individus que considerem històrics, però s’ha de ser molt curós a l’hora de jutjar-los.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram