El 1931, el parlament espanyol va donar llum verda al sufragi femení gràcies a la lluita i les reivindicacions de Clara Campoamor i de moltes altres dones que van alçar la veu per fer que el 19 de novembre del 1933 la meitat de la població que no tenia dret a vot fins aleshores pogués acudir a les urnes, per primer cop, al país. Aquest pròxim mes de novembre farà noranta anys d’aquella fita històrica que va significar el reconeixement del dret de ciutadania que sempre havíem tingut negat les dones, considerades fins llavors ciutadanes de segona –i ni tan sols això. En aquell avenç de drets, molts homes van demostrar que estaven compromesos amb l’equitat i la justícia social, fet que, sens dubte, va ser decisiu per materialitzar aquest importantíssim avenç. Des de llavors, gràcies a la lluita feminista i a la voluntat política de molts partits, sobretot d’homes i dones progressistes, s’ha aconseguit més reconeixement de drets i llibertats per a totes nosaltres. Alhora, tots els passos fets a favor de la igualtat real i efectiva entre els homes i les dones –i els importants pactes polítics forjats des del món local, autonòmic i estatal– han incidit en un benestar i una qualitat de vida més grans de tota la ciutadania –i dic tota. Sens dubte, l’agenda transformadora en polítiques d’igualtat que hem impulsat i que impulsem des del municipalisme ens està permetent poder avançar cap a una societat globalment millor, amb menys desigualtats i amb més oportunitats perquè tothom pugui desenvolupar projectes de vida amb plenes garanties. Perquè quan avancem en igualtat, totes les persones hi guanyem.
Però trencar els dogmes i privilegis del patriarcat va ser difícil llavors i ho és ara. Malgrat les dificultats, cal continuar lluitant i comprometent-nos totes i tots pel bé comú. Ho veiem durant aquestes nou dècades de lluita constant de moltes dones i homes que ens van precedir. Malgrat les resistències, són moltes les fites aconseguides i molts els reptes que cal assolir. El que està clar és que, gràcies a moviments com el sufragista, les dones van poder començar a ser subjectes polítics, cosa que ha suposat un enfortiment de la democràcia i que puguem viure en una societat millor per a tothom. Ara més que mai no podem fer cap pas enrere ni en drets ni en llibertats. Cal mantenir els pactes polítics globals, com l’estatal contra la violència de gènere, encara més en el moment en què ens trobem, perquè la violència contra les dones –en totes les seves dimensions– continua sent avui dia una de les grans amenaces per al progrés i les llibertats de tota la civilització. Aquest ha de continuar tractant-se com un tema clau en l’agenda política, de primer ordre i prioritat dels governs estatals, autonòmics i locals, perquè lluny de disminuir, veiem amb xifres i casos un terrible agreujament, sobretot pel que fa a les agressions sexuals entre la població més jove.
Des de Santa Coloma de Gramenet, i a partir del projecte de La Ciba, estem treballant diferents línies d’actuació que han demostrat ser molt eficaces a l’hora d’abordar les violències, tant pel que fa al tractament integral i reparador de les víctimes a través del Centre d’Informació i Atenció Integral a les Dones (CIRD) com des del projecte comunitari Xarxa Violeta, en el qual s’han implicat les entitats, associacions, comerços i empreses de serveis de Santa Coloma de Gramenet, a més de les comunitats veïnals, en la prevenció conjunta de les violències sexuals i LGTB-fòbiques, per combatre-les des de la necessària perspectiva comunitària. També la coeducació és un eix fonamental de prevenció de les violències, pel que fa a la formació i tallers a les escoles i instituts, perquè els i les joves, des de petits, puguin reconèixer el que són les relacions tòxiques i per promoure relacions afectives des de la llibertat i el respecte.
Tenir homes que cuiden sabem que és un factor de protecció des de la cura, l’empatia, l’escolta i les emocions envers la resta de persones
Des de La Ciba hem obert una nova línia d’intervenció que té a veure amb la promoció de les noves masculinitats, a partir de la qual estem desenvolupant projectes adreçats als homes i als adolescents colomencs, sempre des d’una mirada corresponsable i igualitària. Per una banda, oferim propostes vinculades a la coeducació i la criança, amb grups de preparació per a la paternitat i cercles de pares que es fan conjuntament amb ASSIR Santa Coloma (Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva, de l’ICS) i l’entitat Gramamás, respectivament. Els grups de preparació per a la paternitat s’adrecen a futurs pares que volen compartir l’experiència de la gestació i el postpart de les seves criatures. Un espai de seguretat i confiança on rebre suport i acompanyament en el procés de paternitat i criança des de la presència i la corresponsabilitat, a més d’explorar amb altres homes els reptes i les oportunitats de les paternitats avui dia. Per donar continuïtat a aquesta acció, s’ha creat també un cercle de pares amb homes que estan criant fills i filles de 0 a 6 anys. La seva primera sessió es va fer el juny i va ser una experiència molt profitosa que repetirem cada mes. L’objectiu és oferir un espai propi on compartir i construir altres formes de ser pares, més corresponsables, més presents i actius, així com un lloc on poder intercanviar malestars i necessitats compartides.
Entenem que cal construir aquestes noves paternitats per trencar amb les masculinitats tòxiques, i per aconseguir-ho és important oferir aquests nous espais de criança compartida com a línia estratègica. Alhora, creiem fermament en el valor d’aquests espais per prevenir les violències masclistes, perquè tenir homes que cuiden sabem que és un factor de protecció des de la cura, l’empatia, l’escolta i les emocions envers la resta de persones.
Per altra banda, i amb aquesta filosofia sobre la promoció i atenció a noves masculinitats, portem a terme sessions de treball individual i grupal per a joves a partir dels dotze anys des del CIRD Jove. Es tracta d’un espai d’informació i acompanyament a nois joves per a la revisió crítica de les masculinitats i la prevenció de tota mena de violències. Des del 2020 es fa una feina individual crucial amb joves derivats de les escoles, instituts o espais comunitaris. Parlem de joves que han pogut exercir actituds masclistes o que han fet assetjament escolar, entre altres tipus de violències, i que volen fer una revisió crítica de la seva masculinitat, que tenen dubtes sobre la seva sexualitat o que han estat víctimes de violències. Enguany, per primer cop, s’ha treballat amb un grup de vuit joves, durant 10 sessions, des de l’autocrítica, com es construeix la masculinitat i els costos que té per a ells, les greus implicacions pel que fa a les desigualtats, la vulnerabilitat associada, la sexualitat, la cura o la violència en tots els seus vessants.
Creiem que aquesta línia sobre les noves masculinitats és un pas important a fer des de tots els governs i administracions públiques per continuar avançant en la igualtat real i efectiva entre els homes i les dones. I des de les ciutats i pobles hem de poder dotar la ciutadania d’aquestes eines i espais relacionals per contribuir a canviar aquest paradigma patriarcal que cal superar d’una vegada per totes. Pel benestar de totes i tots, per una societat i un món més just i igualitari, per un món lliure de violències… Fem-ho possible!
Núria Parlon Gil, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet