El que es postulava com un fitxatge “estrella” que conformaria una davantera de luxe, juntament amb Messi i Neymar, es troba en entredit. La duríssima sanció imposada per la FIFA (9 partits internacionals i 4 mesos sense poder jugar, a més de la prohibició d’entrar als estadis i una multa econòmica) com a càstig per la seva mossegada a l’italià Chiellini, genera dubtes seriosos a Can Barça. Cal arriscar-se a portar un jugador que exemplifica l’antiesportivitat? El tan proclamat i aplaudit “fair play” que des de fa anys demostra l’equip barcelonista, podria trontollar només amb l’anunci de la contractació del “charrúa”.

Sens dubte, esportivament seria una incorporació que milloraria les prestacions del conjunt. És un home gol, d’aquells que sempre van un pas per davant del defensor, i aquesta qualitat tan difícil de trobar en el futbol actual, l’ha demostrat a tots els equips on ha estat. A més, pel seu prestigi, seria un fitxatge d’aquells que faria trempar l’afició. Però el seu revers tenebrós, amb actituds com la del dia de la mossegada, el fa adquirir un estatus de jugador polèmic del que difícilment es podrà desempallegar mai més. L’incident amb Chiellini, pel fet d’haver-se produït en el marc de la Copa del Món, té un ressò devastador. A Anglaterra, que a més van veure com la seva selecció era eliminada en part degut als dos gols que el mateix Suárez els va infligir en la fase de grups, no el volen ni veure. Per tant, el seu club es veu poc menys que obligat a vendre’l per una qüestió de clam popular. En altres circumstàncies, aquest seria un factor desequilibrant a favor del Barça per aconseguir un bon preu de traspàs. Però tot l’enrenou al voltant del jugador del Liverpool fa que des del club blaugrana es plantegin si val la pena una aposta com aquesta. L’uruguaià ha posat en risc la seva carrera per culpa d’un comportament gairebé salvatge, i a més de forma reincident. Per molt que des del Barça puguin parlar amb ell i explicar-li que aquesta actitud no té cabuda ni aquí ni enlloc, per molt que el futbolista prometi no tornar a fer-ho, a hores d’ara ho té complicat per arribar a vestir la samarreta blaugrana.

Amb Luis Enrique s’acabaran les jerarquies, jugarà qui més s’ho mereixi i això ja anticipa canvis importants, però de moment sembla que hi manca algun fitxatge d’autèntic nivell mundial. Els Rafinha, Deulofeu, Rakitic… són bons futbolistes i amb recorregut per créixer en un equip com el de ‘Lucho’. De tota manera, i malgrat aquestes perspectives i tenir als fins ara jugadors més destacats del Mundial com són Messi i Neymar, la decebedora temporada passada obliga a il·lusionar l’afició amb un nom superlatiu. Serà Luis Suárez? És difícil saber en quin punt es trobaven les negociacions amb el Liverpool abans del lamentable afer de la mossegada, però sigui com sigui pot haver estat determinant perquè la direcció esportiva es convenci que no és l’home adient. Probablement tindrem serial estiuenc.

per Sergi Villena