Manuel Reyes

Darrerament hem pogut revisar les dades de les ocupacions il·legals a tota Espanya i, sorprenentment, pràcticament la meitat tenen lloc a la nostra comunitat autònoma, i més concretament a Barcelona i l’àrea metropolitana.

I és que, per un costat, la legislació del Parlament de Catalunya sembla donar preferència a qui ocupa il·legalment un habitatge respecte de les persones que estan a la llista d’espera. Un fet que evidentment no afavoreix ni dona estabilitat al mercat de lloguer, que cada vegada es redueix més per la por que tenen els petits propietaris.

Per altra banda, Ada Colau ha provocat, en aquests darrers anys, un efecte crida: a Barcelona tot s’hi val. Hem de recordar la imputació de l’alcaldessa, malgrat que mediàticament sembla que la notícia no és de l’interès dels telediaris (probablement si fos d’un altre partit, el tracte no seria el mateix).

Ada Colau ha provocat, en aquests darrers anys, un efecte crida: a Barcelona tot s’hi val

Així que ens trobem en una situació prou delicada. D’una banda, qui vol accedir a un lloguer assequible ho té molt difícil per aconseguir-ho, perquè les administracions no han fet els deures i no estan promovent directament la construcció de noves promocions. I de l’altra, les màfies organitzades que ocupen qualsevol habitatge i en venen la clau actuen amb total impunitat.

Alguns estem convençuts que es pot fer molt més al respecte. En primer lloc, permetre que el propietari recuperi l’habitatge ocupat en menys de 24 hores. Cal, també, una reforma del codi penal i canviar les condicions a l’hora d’empadronar qui accedeix a l’habitatge per la via il·legal i conflictiva. En l’àmbit municipal, també cal posar-hi més mitjans i crear oficines antiocupació que permetin ajudar els propietaris i les comunitats de veïns que pateixen els que, a més d’ocupar, trenquen la convivència molestant el veïnat.

Però per això fan falta governs seriosos que treballin per solucionar els problemes reals. Tot el contrari que fa Colau amb els seus socis del PSC a l’entorn metropolità i ERC i Junts al Parlament.

Manuel Reyes, exalcalde de Castelldefels, exdiputat al Parlament i president del PP a la demarcació de Barcelona