George Floyd no ha mort en va. El seu assassinat ha revolucionat les consciències de mig planeta, i les protestes massives als carrers dels Estats Units, acompanyades de la solidaritat de milions de ciutadans arreu del món, han ajudat a crear una nova onada antirepressiva que ha de conduir la humanitat cap a un futur una mica menys imperfecte.

Queden molts esglaons per escalar, però el d’aquestes últimes setmanes està sent important. Fa olor de canvis. Alguns ja s’estan produint. I d’altres estan a punt de caure pel seu propi pes.

No només els Estats Units s’han començat a posar les piles; també Catalunya està liderant aquest embat contra el racisme. L’està liderant molt. Catalunya es troba en un moment dolç de lideratge antiracista, i n’hem d’estar orgullosos i celebrar-ho.

Penso en les declaracions de l’alcalde de Premià, condemnant amb contundència l’atac racista que van protagonitzar ciutadans del seu municipi. El seu discurs, expressat amb la seguretat d’un líder, va ser implacable. No tolerarem cap agressió més, el racisme no té lloc en aquest meu poble. Que tothom sàpiga que això s’ha acabat, trobarem els responsables dels fets d’ahir, i a partir d’avui em comprometo a fer de Premià un referent local en la lluita antiracista. Chapeau.

Un llamp fulminador ha caigut sobre els caps dels agents racistes, com quan els nens es barallen: aneu a emprenyar a fora

Però, sobretot, em ve al cap l’àudio que s’ha destapat recentment, en què aquell estol de desgraciats amb uniforme vexa un noi pel color de la seva pell a Sant Feliu Sasserra. La resposta de la conselleria d’Interior a aquest incomprensible i altament inesperat cas aïllat ha estat immediata i exemplar: canviar-los de destí. Un llamp fulminador ha caigut sobre els caps dels agents racistes. Com quan els nens se’t barallen durant una sobretaula amb amics. Aneu a emprenyar a fora, corre. Una decisió letal i sense fissures per crear un nou paradigma.

Sí, tenim motius per començar a ser optimistes, ens els estem donant cada dia. Està valent la pena. Ja ha valgut la pena, de fet. L’auge del #BlackLivesMatter ens ha ensenyat a detectar el racisme i a ser inflexibles amb els que l’alenten. Ens ha fet millors, hem deixat de banda les paraules per passar als fets.

Amb valentia, amb convicció. I és un enorme plaer que la punta d’aquesta llança planetària sigui Catalunya, terra avantatjada, Dinamarca del sud, bressol de blancs, negres i vermells.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram