La Festa Major de Gràcia, una de les més esperades de tota la ciutat, ha presentat aquest matí els detalls de com serà l’edició d’enguany. Un dels punts més destacats és que la festa té l’objectiu d’aconseguir una millor convivència.
Per a aconseguir-ho la Fundació de la Festa Major i el Districte han treballat en el darrer any en noves mesures per recuperar el caràcter veïnal de la festa, reduir les aglomeracions i les molèsties, així com potenciar els espais i activitats dirigides a col·lectius amb sensibilitats i necessitats especials.
Una nit tranquil·la, la principal novetat
Així, sobre la festa ja se sabia que els pregoners d’enguany seran els gegantons Torradet i Gresca, de la Fundació de la Festa Major i carregats per la Colla de Geganters de Gràcia, que aquest 2024 celebren el 25è aniversari. El pregó donarà el tret de sortida el 14 d’agost i les activitats s’allargaran fins al 21.
La principal novetat que la fundació ha anunciat és que la nit del 18 d’agost serà una nit tranquil·la. D’aquesta manera, aquella nit no se celebraran concerts ni activitats amb so amplificat. L’objectiu és aconseguir millor convivència amb el veïnat que no participa de les activitats nocturnes i alhora reduir l’afluència de gent en aquesta franja.
I la segona gran novetat és l’endarreriment del lliurament de premis del concurs de guarniment de carrers, que sempre es fa el 17 d’agost. El canvi es fa amb el mateix objectiu que la nit tranquil·la. Així, els premis es diran passat el cap de setmana, el dilluns 19, de manera que durant els dies festius anteriors quan previsiblement hi hagi més afluència de gent, aquesta no es concentri als carrers guanyadors i es reparteixi per tots els guarnits de la Vila.
A nivell de cultura popular, aquest any destaca la presència de dues colles convidades de les més destacades del país. La cercavila de colles geganteres del 17 d’agost comptarà amb la presència de la Colla Gegantera del Carnaval de Solsona, i la diada castellera del diumenge 18 tindrà la participació dels Castellers de Vilafranca.
Activitats i visites inclusives
Per tal d’aconseguir una festa més inclusiva, els carrers guarnits reservaran la franja horària entre les 9 i les 11 h a visites tranquil·les, de manera que es creïn les condicions i es prioritzi la visita de col·lectius especialment sensibles, com poden ser persones amb autisme o mobilitat reduïda.
La Festa Major de Gràcia se suma enguany a l’Estratègia municipal contra la soledat no volguda amb la instal·lació els dies 20 i 21 d’agost d’una estructura interactiva a la plaça de Joanic per tal de conscienciar i a veïnat i visitants d’aquesta problemàtica.
Alhora, la programació de la festa preveu activitats específiques dirigides a la gent gran que viu sola com al públic en general per crear consciència a la mateixa plaça de Joanic i a la plaça del Sol, rebatejada durant les festes com la plaça del Folk.
Homenatge per decorar durant 100 anys
Per segon any, la Vila de Gràcia retrà homenatge i farà un acte de memòria per reconèixer l’esforç històric de generacions de graciencs i gracienques que any rere any i en fa més de cent han contribuït amb els guarniments a fer gran la Festa Major.
Si l’any passat es van col·locar plaques commemoratives als carrers de Verdi i de Mozart, enguany el reconeixement recaurà als carrers del Progrés i de Puigmartí, en homenatge al veïnat que des de fa més 100 anys decora el carrer per Festa Major.