El darrer informe anual del MIT (Massachusetts Institute of Technology) situa els drons com un dels deu sectors emergents en el camp de les tecnologies aplicades. Com tantes màquines, el seu desenvolupament ha sorgit de l’ús militar. Sortosament, ara, han esdevingut unes eines aplicables a un munt de camps en el món civil: la realització de cartografia, l’agricultura intel·ligent, la inspecció de línies d’alta tensió i de vies de tren, el reconeixement d’àrees afectades per catàstrofes naturals, el seguiment d’esdeveniments lúdics i esportius, la filmació de pel·lícules o amb fins periodístics i el lleure.

El gran avantatge dels drons és la seva economia davant dels mitjans aeris tripulats. És, per tant, un sector amb una gran capacitat de creixement. La Comissió Europea avalua el volum de negoci potencial en uns 15.000 milions d’euros a l’any. Per això la majoria d’estats europeus s’han afanyat a regular aquesta activitat per compatibilitzar el desenvolupament d’un sector tecnològic punter, amb la seguretat de les persones i dels béns. A Àustria, Dinamarca, la República Txeca, França, Alemanya, Irlanda, Itàlia, Suècia i el Regne Unit han aprovat lleis per ordenar el seu ús comercial i professional.

Espanya, una vegada més, és diferent. No tan sols no ha enllestit encara cap mena de normativa en la matèria, sinó que el proppassat dia 7 d’abril, l’Agencia Española de Seguridad Aérea va emetre una instrucció que prohibia totalment l’ús dels drons als cels espanyols. El document és una veritable joia d’aquesta estultícia burocràtica dels fillols de la vicepresidenta Sáenz de Santamaría. Si no fos perquè es tracta d’una tecnologia de darrera generació, hom podria pensar que ens trobem davant d’un document de la més obscura època inquisitorial.

Les empreses, sobretot catalanes, que havien començat a desenvolupar activitats d’ús comercial de drons a l’Estat espanyol es veuen abocades a la fallida. La mentalitat tan retrògrada i antiproductiva del govern del sr. Rajoy es posa de manifest una vegada més. Amb sis milions d’aturats no se’ls acudeix que només a partir de la innovació podrem recuperar l’economia del país. Prima més aquella trista mentalitat messetària prohibicionista i controladora que no pas la ne-

cessitat de redreçar el país. Ja s’ho faran…

per Pere Macias

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram