Núria Parlon

El discurs de l’odi en línia, en totes les seves formes –per raons d’origen o ètnia, edatisme, discapacitat, llengua, religió o creences; per sexe, identitat de gènere, orientació sexual o altres característiques o condicions personals–, suposa una greu amenaça per a l’estabilitat i la democràcia dels territoris, amb evidents conseqüències per al benestar i la salut física i mental de la població, amb especial incidència en els i les adolescents, i sobretot les dones. Prevenir-lo i combatre’l és un repte cada vegada més apressant per als governs nacionals, autonòmics i locals, a causa de la manca de denúncia i d’eines per a la neutralització eficaces.

Actualment, 9 de cada 10 persones entre els 16 i els 24 anys, segons dades generals i sense desagregar, utilitzen les xarxes socials (segons dades de l’INE), cosa que fa que en aquests espais s’estableixin els vincles i les relacions quotidianes entre el jovent i, per tant, ja constitueixen un nou escenari on perpetuar els rols i estereotips sexistes que ja patim al món offline. Per tant, la difusió de discursos d’odi i de la violència en línia (sigui a través de ciberassetjament, amenaces directes o violència física, crims d’odi i violacions de privacitat) ja és un greu problema de primer ordre que afecta especialment dones adolescents i joves, dificultant-los sovint l’ús i el gaudi de les tecnologies digitals en una època en la qual són clau per al desenvolupament personal i professional.

Pel que fa als abusos i assetjaments sexuals a les xarxes, en menys d’una dècada s’han multiplicat per cinc a Espanya aquests delictes de contacte mitjançant tecnologia amb menors de setze anys amb finalitats sexuals. I en concret, més d’un 25% de les dones d’entre 16 i 25 anys a Espanya han rebut insinuacions no apropiades a través de les xarxes, segons dades de l’Observatorio Nacional de Tecnología y Sociedad. Les conseqüències per a la salut de les dones i adolescents ja s’estan quantificant: el 54% de les dones que han patit assetjament a través de les xarxes socials han experimentat atacs de pànic, ansietat o estrès, i el 42% de les nenes i joves han patit estrès emocional, baixa autoestima i pèrdua de confiança.

A Santa Coloma de Gramenet, conscients que des de les ciutats podem avançar, des de la proximitat i la implicació del jovent, en la lluita eficaç contra els discursos d’odi i les violències en línia, en totes les seves dimensions, així com en les seves devastadores conseqüències, els passats dies 14, 15 i 16 de setembre hem organitzat a La Ciba les jornades internacionals de presentació del projecte FAST LISA (‘Lluitant contra els discursos d’odi a través d’un enfocament legal, sociolingüístic i de les TIC’, en les seves sigles en anglès), una important iniciativa de la qual sentireu molt a parlar, impulsada per l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), juntament amb altres ajuntaments de ciutats d’Itàlia, Alemanya i Estònia, i finançada per la Unió Europea.

Sota el paraigua del FAST LISA, els municipis de Santa Coloma, Ravenna i Dreieich, conjuntament amb els experts del món acadèmic, estem treballant per dissenyar i posar en pràctica un protocol estàndard consolidat i transfronterer que girarà al voltant de l’ús multidisciplinari d’eines informàtiques, de coneixements jurídics i de la participació activa dels i les joves, que han estat i són els veritables protagonistes i el motor del projecte i dels grans reptes comunitaris vers la lluita contra el llenguatge d’odi.

La llibertat d’expressió acaba davant l’odi que incita a la discriminació, l’hostilitat o la violència

Durant aquests dies de trobada a la ciutat de Santa Coloma, hem reunit una seixantena de participants, entre els i les joves integrants del FAST LISA, d’entre 18 i 30 anys, especialistes multidisciplinaris i representants governamentals i tècnics municipals de convivència i mediació, per donar a conèixer i compartir coneixement, experiències i bones pràctiques en l’àmbit de la identificació i la lluita contra la incitació a l’odi en línia. L’objectiu final de les trobades i, per tant, del FAST LISA, és capacitar els i les joves participants, que hem denominat ‘ambaixadors i ambaixadores locals’, per aplicar un pla d’acció comunitari a les ciutats amb l’objectiu de poder fer prevenció eficaç i efectiva de conflictes, episodis d’odi, discriminació i intolerància amb eines innovadores.

Sabem que els discursos d’odi afecten els drets i els valors fonamentals de les persones, el benestar i la qualitat de vida, amb especial repercussió –a través de les xarxes– en el desenvolupament, la seguretat i el benestar del jovent. Per ajudar-los a protegir-se cal fer-ho a través d’eines i aplicatius que formin part del llenguatge i la comunicació habituals dels i les joves, del seu món i espai de comunicació. En aquest sentit, en les primeres fases del FAST LISA, a través del joc i d’eines basades en aplicacions com l”Educational Chat About Hate Online (ECHO)’, presentades en les jornades a La Ciba, hem pogut analitzar aquest fenomen i eines per a diversos escenaris i diferents formes, com una primera fase d’identificació, cabdal per conèixer i poder combatre aquest enemic permanent.

La següent fase del FAST LISA serà difondre i compartir l’aprenentatge de la formació rebuda per part dels ambaixadors i ambaixadores amb estudiants de Secundària (d’11 a 14 anys), estudiants de Batxillerat (de 15 a 19 anys) i les ONG/OSC/associacions que treballen en l’àmbit de la inclusió social. Més concretament, els ambaixadors i ambaixadores locals impartiran tallers en els centres escolars on els i les estudiants de Secundària i Batxillerat debatran sobre la incitació a l’odi a Internet, presentaran casos concrets dels quals han estat víctimes i/o dels que han tingut notícia i posaran a prova el quadre de comandaments i l’aplicació del projecte.

Els ambaixadors locals també contactaran amb associacions juvenils i entitats que treballin amb joves per dur a terme grups de debat i avaluar la possibilitat de crear una comunitat digital de joves capaços de detectar i aturar la propagació del discurs de l’odi mitjançant diferents estratègies, inclosa la recopilació de dades i de bones pràctiques per donar suport a la seva acció. Alhora, seran els encarregats i les encarregades de posar en marxa una campanya en línia de sensibilització innovadora i interactiva dedicada a promoure noves narratives de lluita contra el discurs d’odi a la xarxa.

A través de projectes com el FAST LISA estem transmetent al jovent i a la societat que la llibertat d’expressió no significa llibertat per difondre odi, intolerància i violència a les xarxes socials, ni és un salconduit per transmetre desinformació nociva que causi danys en el món real. Tenir clar, doncs, que la llibertat d’expressió acaba davant l’odi que incita a la discriminació, l’hostilitat o la violència. I que la clau per erradicar aquests discursos i violències que es produeixen en línia i fora d’ella s’ha d’abordar des de la innovació i amb la imprescindible participació, altaveu i implicació dels mateixos joves, que seran cabdals i motor per avançar cap a una societat millor.

Núria Parlon Gil, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram