Oriol López

Si algun tret ha definit l’estratègia d’Esquerra Republicana la darrera dècada ha estat la voluntat de sumar al projecte republicà sensibilitats i persones provinents d’altres espais polítics. La resposta de l’Estat espanyol al procés de reforma estatutària que van posar en marxa els governs progressistes a Catalunya la primera dècada d’aquest segle va afavorir notablement aquest trànsit de capital polític cap a les files republicanes. Eren, en bona part, persones que van haver de renunciar al seu propòsit de regenerar l’Estat espanyol un cop van xocar amb un immobilisme intransigent que foragitava els federalistes decebuts. En el marc d’aquest procés han anat desembarcant a ERC persones amb un gran bagatge polític que han acabat encapçalant projectes municipalistes. El cas més paradigmàtic és el d’Ernest Maragall, guanyador de les eleccions municipals a Barcelona el 2019 i que repeteix com a candidat el 2023, com a símbol d’aquest trànsit de l’ànima catalanista del PSC cap a l’independentisme. El maragallisme forma part avui dia de l’ADN d’Esquerra Republicana.

Aquesta voluntat de suma, de construir grans majories i consensos, de comptar amb diferents sensibilitats per poder fer créixer el projecte republicà i servir la ciutadania de la millor manera possible és palpable dia rere dia i en tots els àmbits. Només així s’entén la composició del nou Govern de la Generalitat, un cop Junts va decidir marxar a l’oposició. Per obrir aquesta nova etapa, el president Pere Aragonès va decidir incorporar com a consellers persones provinents de diferents espais polítics, com Carles Campuzano (un veterà socialdemòcrata amb una llarga trajectòria a CDC), Quim Nadal (que havia estat conseller del PSC, on va militar 35 anys) o Gemma Ubasart (que havia liderat Podem a Catalunya). També cal destacar la incorporació al Govern de l’exdiputada de la CUP Mireia Boya i de Maties Serracant, exalcalde de Sabadell encapçalant la Crida per Sabadell. El resultat és un govern plural, republicà i al servei de la ciutadania, amb la vocació de representar i defensar els grans consensos de la societat catalana.

Tenim la voluntat de representar els nostres barris, amb un marcat caràcter social i sent útils al conjunt de la ciutadania

Amb les eleccions municipals en un horitzó cada cop més proper, ara arriba el torn de continuar amb la suma en l’àmbit local. En aquesta línia, les darreres setmanes s’han anunciat diverses coalicions d’Esquerra Republicana i Esquerra Unida i Alternativa a diferents municipis metropolitans, com l’Hospitalet, Cornellà i Mollet, i s’està treballant per aconseguir més acords en altres ciutats. A les zones metropolitanes volem continuar creixent i sumant des de l’esquerra, i ho fem amb qui compartim un llarg historial de lluites compartides, començant per les lluites veïnals que va encapçalar el PSUC els anys 70 fins als nostres dies. Amb aquests acords, tenim la voluntat de representar els nostres barris, amb un marcat caràcter social i sent útils al conjunt de la ciutadania, especialment en aquests moments en què la inestabilitat internacional, l’augment dels preus dels serveis bàsics i la pujada dels tipus d’interès dificulten els projectes de vida de bona part de les famílies del nostre país.

El republicanisme, doncs, continua sumant, cada dia i des de tots els àmbits. Hi ha una part de l’independentisme que, incapaç de sumar voluntats i de generar consensos, ha mostrat un especial interès a ridiculitzar el concepte “eixamplar la base”. Aquells que no tenen un projecte propi ni cap estratègia definida per avançar cap a la República catalana dediquen totes les seves energies a posar pals a les rodes i a mirar de fer descarrilar el projecte d’aquells que sí que en tenim. Davant d’aquest tacticisme destructiu, des d’Esquerra Republicana hi contraposem la nostra responsabilitat i el nostre esforç incansable per continuar sumant, treballar per fer possibles grans consensos i ser útils a la ciutadania. Ho continuarem fent, malgrat el soroll i  les dificultats, des dels valors republicans i progressistes, sempre al costat de la gent.

Oriol López, secretari de Mobilització i Coordinació Municipal d’Esquerra Republicana

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram