Millorar i diversificar les àrees de joc infantil amb la participació de les escoles, les entitats i la ciutadania. Amb aquesta meta, el govern municipal ha endegat darrerament el Pla de Racons Infantils que preveu la creació de 10 nous espais per a infants –un d’ells a la plaça Lesseps de Gràcia, en vermell al mapa– i la renovació de 44 àrees de joc existents –5 d’ells al districte de Gràcia, en verd al mapa– entre el 2014 i el 2015, i la renovació de 220 àrees més de cara a una segona fase d’actuacions entre els anys 2016 i 2019.

En aquesta línia, el Pla vol aconseguir la integració dels elements pensats per als més petits amb els adreçats a la gent de més edat que els acompanya. Així, s’afavoreix l’activitat física conjunta i la convivència generacional entre infants i adults. Per altra banda, també s’introduiran elements innovadors relacionats amb les noves tecnologies. Aquestes actuacions permetran la interacció entre els infants, nois i noies i públic en general.

A més, tant les actuacions de renovació com els nous equipaments que es crearan estaran subjectes a criteris de sostenibilitat i no contaminació, ja sigui durant el període d’execució d’obres com un cop estiguin disponibles per ser utilitzats. L’execució del Pla, que es durà a terme en els pròxims 5 anys, té un pressupost d’aproximadament 20 milions d’euros.

NOUS RACONS

Les àrees de nova creació tindran una superfície d’uns 100 metres quadrats i entre un i tres elements de joc –un gronxador doble, un tobogan i una molla–. La selecció dels 10 racons ha estat consensuada amb els districtes i es diferencien per la tipologia del seu paviment de seguretat, ja sigui de sorra o sauló. Al districte de Gràcia s’hi instal·larà un de nou a la plaça Lesseps.

Sobre la renovació integral o parcial de 44 racons infantils ja existents –cinc dels quals es troben a Gràcia–, aquestes estaran supeditades a uns criteris de disseny per optimitzar el seu manteniment. De cara al pròxim mandat, entre 2016 i 2019, es renovaran 220 àrees més, el 27% de les 794 totals que hi ha a la ciutat.

Espais mixtos d’avis i nens

Els encarregats, molt sovint, d’acompanyar els infants a les zones de joc infantil són els avis.

En aquest sentit, per atendre diverses demandes socials es planteja la possibilitat de crear espais lúdics d’ús mixt, en els quals avis i nens puguin desenvolupar activitats lúdico-esportives en un mateix àmbit.

L’Ajuntament ha recollit informació en relació als àmbits de la salut, benestar psicosocial, esportiu, de lleure i de mercat. A més, s’ha valorat els aspectes normatius de la convivència de les dues tipologies d’instal·lació. Per això, s’han identificat una trentena d’espais adients per a la implantació d’aquesta nova tipologia d’àrea mixta.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram