La Festa Major de Gràcia, a causa de l’impacte que genera el seu èxit, que va més enllà de la Vila, aposta per un model de festa on la sostenibilitat i la convivència són imprescindibles.

En aquest sentit, una gran part dels guarnits dels carrers es creen amb materials de reciclatge, i un cop finalitzada la festa es recuperarà una gran part d’aquests materials. A banda d’això, enguany hi haurà dues noves actuacions. La primera serà l’absència de gots de plàstic. La Fundació Festa Major de Gràcia, juntament amb San Miguel i Ecofestes, aplicarà el sistema integral dels #gotsreutilitzables a tots els carrers i espais de la Festa Major. Alguns bars i establiments de la Vila també s’han afegit a la iniciativa.

Així doncs, el got reutilitzable, de disseny propi de les festes, costarà un euro en concepte de lloguer a totes les barres de la Comissió de Festes repartides per tots els carrers i places. Abans de marxar tothom podrà retornar el seu got a qualsevol barra de la comissió i recuperar l’euro. En segon lloc, la iniciativa ‘Lliga la Bossa’ -es tracta d’una prova pilot- fomentarà que les entitats i els comerços es corresponsabilitzin de la neteja d’alguns espais. Aquestes entitats i comerços lligaran les bosses de les papereres de cartró quan estiguin plenes i les portaran a uns punts acordats amb els serveis de neteja, on es recolliran. També substituiran la bossa de plàstic per una de nova. D’aquesta manera es compensaran els problemes de mobilitat dels serveis durant aquests dies i alhora les entitats i comerços es responsabilitzen de tenir nets els espais.

SO I ITINERARIS RECOMANATS
Un dels aspectes relacionats amb la convivència que enguany es tindrà encara més en compte és el del so i la seva limitació. El Districte i l’organització han aconseguit que s’optimitzi la distribució del so per reduir-ne l’impacte que provoca en els habitatges (canvis dels altaveus, canvis d’ubicació de les tarimes, etc.). També es posaran limitadors per controlar el so els dies de més afluència. Tal com ja es va fer l’any passat, hi haurà 50 limitadors en diferents escenaris de la festa i gairebé un centenar de concerts tindran el so limitat. D’altra banda, un altre aspecte clau perquè aquesta altra cara de la Festa Major sigui un èxit és l’aposta, per quart any seguit, pel pla d’itinerari recomanat i d’accés de sentit obligatori en moment de màxim aforament als carrers guarnits.

TREBALLS PREVIS
Per últim, partint de la tasca realitzada en els darrers anys, el Districte tornarà a garantir els serveis a la Festa Major i a la ciutadania, amb aspectes clau com els treballs previs per preparar els carrers festius, la neteja, la seguretat, les inspeccions durant les nits o el dispositiu de pilones. Pel que fa a la neteja, el servei es reforçarà per tal de mantenir en tot moment el bon estat dels espais públics. El servei de neteja començarà cada dia a les set del matí i continuarà a la tarda i, sobretot a la nit, per tal de fer una neteja en profunditat un cop acabades totes les activitats programades. Hi treballaran més de 200 persones i està previst que hi hagi unes 1.750 papereres als diferents carrers i places de la Vila.

Per últim, per afavorir la mobilitat sostenible, TMB oferirà servei ininterromput de metro la nit de divendres 18 a dissabte 19. La nit de dissabte 19 a diumenge 20 el servei serà ininterromput com és habitual.