Fins al 30 de maig. Aquesta és la data límit per poder participar en la nova edició del programa Renova la teva roba, el projecte de mercat d’intercanvi de roba usada als equipaments municipals que, per primera vegada, s’organitza també a la primavera, sumant-se a l’edició de tardor, i que permet prevenir la generació de residus i promoure un segon ús de la roba.

Impulsada per entitats, associacions i equipaments municipals de la ciutat amb el suport de l’Ajuntament, la iniciativa ofereix la possibilitat de portar la roba usada a una xarxa de 14 equipaments municipals que participen en la iniciativa. Els ciutadans bescanvien per punts “renoves” les peces de roba, per, més endavant, els dies de mercat, poder tornar a intercanviar els punts per altres peces de roba que els siguin útils.

Els intercanvis permeten reutilitzar, compartir i consumir de forma responsable, i acabar fent quelcom útil d’allò que per a un ciutadà podria ser un residu.

Enguany se celebra per primer cop una edició de primavera, gràcies a la iniciativa d’entitats i equipaments implicats en aquest programa, on l’any passat hi van participar 2.800 persones al novembre, i es van recollir 8.020 quilos de roba.

El Renova la teva roba estableix un sistema d’intercanvi senzill mitjançant els punts “renoves”, pel quals els complements i samarretes equivalen a 1 renova; els pantalons, camises, faldilles, vestits, jerseis i jaquetetes equivalen a 2 renoves; i la roba de vestir, jaquetes grans, conjunts i vestits jaqueta, entre altres, equivalen a 3 renoves. La roba ha d’estar neta, sense forats ni taques, i no pot estar trencada. Cada participant pot portar com a màxim 10 peces, i només s’accepta roba de vestir (no s’agafen sabates ni roba interior ni de la llar).

En aquesta edició hi participen 14 equipaments, dels quals 12 són punt de recollida i punt d’intercanvi alhora: centre cívic Sant Martí (Sant Martí), Casa Sagnier (Sarrià-Sant Gervasi), Casal de Joves de Les Corts (Les Corts), Ludoteca Casa Groga (Horta-Guinardó), Centre Cívic Casa Groga (Horta-Guinardó), Espai Jove La Fontana (Gràcia), Espai Jove Garcilaso (Sant Andreu), Espai Jove Boca Nord (Horta-Guinardó), Casa Orlandai (Sarrià-Sant Gervasi), Banc del Temps Sagrada Família (Eixample), Aula Ambiental de la Sagrada Família (Eixample), Banc del Temps Trinitat Vella (Sant Andreu), Lluïsos de Gràcia (Gràcia) i Castellers de la Vila de Gràcia (Gràcia).

Prevenció de residus

La iniciativa Renova la teva s’emmarca en el Pla de Prevenció de Residus Municipals 2012-2020, que estableix estratègies que potenciïn un ús més eficient i racional dels recursos i un impuls a la prevenció de generació de residus, la reutilització i el reciclatge.

El Pla de Prevenció de Residus Municipals de Barcelona marca com a objectiu per al 2018 la reducció d’un 10% en la generació per càpita i el manteniment en el 2020, fins a assolir com a índex la xifra d’1,386 quilograms per habitant i dia, i treballa amb la població la sensibilització i conscienciació de la reducció de residus com a eix fonamental.

En una gran ciutat com Barcelona, aquesta conscienciació és clau, ja que la generació de residus és molt gran i cal treballar per anar-la reduint.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram