Concentració a l'entrada del Park Güell

Moment de la concentració de dimecres 22 de maig a la tarda al Park Güell en contra de la desfilada de Louis Vuitton. Foto: X / @evavilaseca

Els veïns dels barris propers al Park Güell es planten en contra de la desfilada que la firma de moda de luxe Louis Vuitton celebra avui a la instal·lació. Ho han fet en un seguit de protestes aquesta setmana organitzades per diverses entitats veïnals –amb una manifestació tota la tarda d’ahir a la sortida de les escoles per les AFAs i les entitats–, amb una batucada i cassolada, així com amb una protesta a la botiga Louis Vuitton del passeig de Gràcia i una manifestació de boicot convocada per avui dijous a les 19h a la Rambla de Mercedes.

Marta Molas, membre de l’AFA de l’escola Baldiri Reixac, relata a Línia Gràcia que dimecres hi va haver dos moments de tensió amb vigilants i amb la policia. Explica que la mobilització va començar dins de l’escola a dos quarts de cinc de la tarda i que es van dirigir a les escales monumentals, i el primer moment de tensió va ser quan van començar a sortir guardes de seguretat. També va arribar un dispositiu policial amb BRIMO, fet que va generar el segon moment de tensió quan a les 18h es volia impedir que continués la mobilització, però els pares i mares havien d’entrar a buscar infants d’extraescolars. Diversos veïns volien entrar també i, tot i els intents de la policia i els guardes de seguretat d’impedir-ho, finalment la protesta va seguir fins aproximadament les set de la tarda.

Marco Martone, membre de la plataforma veïnal Recuperem la Salut, explica a Línia Gràcia que en la concentració de dimarts al passeig de Gràcia es va bloquejar l’accés a la botiga a clients durant 40 minuts fins que els Mossos van retirar els manifestants, que posteriorment van llegir un comunicat on denunciaven el “monocultiu” turístic i l'”elitització” de la ciutat que suposa el “turisme high class“.

Tal com ha avançat el mitjà digital Octuvre.cat, el conveni per a la celebració de la Copa Amèrica implica que les instal·lacions de la ciutat es poden fer servir sense cost per a la organització, i per tant no hi hauria hagut cap pagament a l’administració pública per l’ús de l’espai.

Des de l’AFA de l’escola Baldiri Reixac, Molas argumenta que l’espai públic s’ha tancat “de manera irregular”. “El benefici que s’argumenta que donarà a la ciutat no el veiem repercutit en els veïns”, afegeix. Ahir mateix, la Sindicatura de Greuges de Barcelona va visitar l’escola per valorar les afectacions de drets que pot causar l’acte privat. Una de les afectacions denunciada pels veïns és l’elevat volum de la música, que es podia sentir en horari escolar, com explica Molas.

D’altra banda, després de la denúncia de la destrossa d’unes escales que són part del conjunt monumental patrimoni de la UNESCO, que l’Ajuntament va atribuïr a un “error humà”, els veïns han documentat al llarg de la setmana l’ocupació de l’espai en el muntatge de l’esdeveniment.

Per altra banda, Martone denuncia el fet que les afectacions de mobilitat són importants i incertes: “Encara no sé com tornaré a casa avui a la tarda, perquè els autobusos també estan afectats”. Tot i que els infants del Baldiri poden passar pel parc per accedir a la seva escola, que és a dins, els nens d’escoles properes no el poden creuar i això els obliga a fer “15 o 20 minuts més caminant en pujada”.

Avui mateix hi ha previst un desnonament a les 12.45h a pocs carrers del Park, al barri del Carmel, tal com ha informat a xarxes socials el Grup d’habitatge dels barris dels Tres Turons, tot i que finalment s’ha acabat ajornant 15 dies. En un comunicat, han expressat que Vuitton és “una marca de moda que significa el luxe d’uns per a la misèria de molts, que significa també el tancament d’un parc públic, d’ostentació de la riquesa en un barri on els veïns hem de defensar les nostres cases dels seus interessos”. Acaben el comunicat amb aquest missatge: “Adriana, Jorge i Leo es queden al barri. Louis Vuitton se’n va”. 

Reaccions polítiques

L’exalcaldessa Ada Colau també s’ha posicionat en contra de la desfilada. En una carta enviada la setmana passada a l’alcalde Jaume Collboni qualificava la desfilada de model “antic i desfasat” de fer servir esdeveniments per “privatitzar l’espai públic”, fent referència també a l’exhibició de cotxes de Fórmula 1 al Passeig de Gràcia que es farà el proper 19 de juny. L’Ajuntament, per la seva banda, ha assegurat, fent referència a la polèmica, que Barcelona acull esdeveniments “de primer nivell internacional” que generen “prosperitat” i que tenen una “gran acceptació popular”.

Veïns del Park Güell denuncien molèsties per la desfilada de Louis Vuitton: “Ens sentim expulsats”
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram