Oriol Hosta

Quan tenia vuit anys va entrar a l’agrupament escolta dels Lluïsos, a la branca de llops. Com molts altres graciencs ha passat gairebé tota la seva vida a l’entitat que ara presideix. Els Lluïsos de Gràcia tenen 157 anys de vida i 1.200 socis.

En el tema més íntim. Quina és la seva relació amb Lluïsos?

Vaig entrar per primera vegada a l’associació quan tenia vuit anys. Els meus pares em van apuntar a l’Agrupament Escolta (CAU), en concret a la unitat de Llops. Vaig fer un recorregut molt clàssic: vaig entrar de molt petit, cap als vint anys vaig deixar l’Agrupament i quan vaig ser pare, vaig tornar.

Podríem dir que del CAU a president?

Efectivament. Quan vaig retornar als Lluïsos vaig començar a col·laborar a la junta del bàsquet, amb la directiva i finalment, president. De fet, és una trajectòria que han seguit molts socis: els seus pares els duien a Lluïsos i ells ara hi porten els seus fills. Quan em van anomenar president, de fet, el meu agraiment va ser pels pares, per haver-me apuntat un dia a l’Agrupament Escolta.

Lluïsos passa de generació en generació. La definiria com una entitat familiar?

A Lluïsos tu hi pots entrar de ben petit i marxar-hi de ben gran. L’altre dia feia la broma que a l’associació hi volem gent des dels zero i fins els 157 anys, que són els que té Lluïsos. Més grans ja no. També busquem que hi hagi activitats per tots els membres de la família, des dels avis fins als néts, passant pels pares i la tieta.

En aquest sentit, quina acceptació ha tingut el recent projecte d’obrir les portes de Lluïsos en horari de matí?

Poc a poc anem creixent. Sempre hi ha tallers que funcionen més que altres. Ara per ara els Lluïsos obre al matí dos dies a la setmana, un horari que tenim l’objectiu de consolidar-lo de cara al mes de setembre. De moment, però, estem satisfets i confiem en el boca-orella.

Actualment amb quants socis compta l’entitat?

Ara estem al voltant dels 1.200 socis que són els propietaris de l’entitat. Al voltant d’aquests, però, també hi ha molta altra gent que gaudeix de Lluïsos. Els pares que porten els fills aqui i aprofiten per veure teatre o participar a una xerrada… Tenim comptabilitzat que un dia qualsevol entre setmana entren i surten de Lluïsos més de 500 persones.

En quina situació és troba la remodelació de l’edifici?

Quan vam formar junta, vam establir tres línies de treball principals. Una era la professionalització de la gestió de la casa. Com qualsevol empresa tenim uns drets i uns deures i s’ha de saber gestionar correctament aquests 1.200 socis i els 900.000 euros de pressupost dels quals disposem. També volíem potenciar la idea de Tots som Lluïsos i deixar clar que gràcies a la participació de tots, els socis poden gaudir de les activitats. En aquest sentit, potenciar que el que fa bàsquet pot fer-ho perquè també hi ha algú que canta a la coral i, per tant, formar una idea transversal de l’entitat.

I la tercera línia és la reforma de l’edifici al que ja se li nota el pas del temps i s’ha de posar al dia. Aquest ‘posar-lo al dia’ ens costa molts i molts diners, de fet el manteniment ja s’endú bona part del pressupost assignat.

Tenim problemes d’accessibilitat per minusvàlids, en aquest són coneguts els sis esglaons de l’entrada de Lluïsos i tampoc disposem d’ascensor.

Ara sembla ser que l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona impulsarà el sorteig d’una subvenció destinada a ajudar als teatres de caràcter amateur com som nosaltres. L’objectiu d’aquesta partida seria arreglar el teatre però alhora aconseguir l’anhelada llicència d’activitats que tantes entitats, per la seva antiguitat, no disposen ja que sempre han funcionat i, per ara, ningú els ha reclamat cap certificació. La subvenció ens permetrà aquesta llicència i per tant, donar un salt qualitatiu. Així també arreglaríem l’accessibilitat, recuperar la coberta de l’edifici, i apostaríem per la comunicació vertical de manera que l’oferta d’activitat pugui ampliar-se.

Qui s’encarrega de dissenyar el projecte arquitectònic?

Un dels grans actius de Lluïsos és la col·laboració entre els socis. Vam sol·licitar ajuda per tal de dur a terme el projecte i s’ha format un petit equip de socis professionals que actualment estan treballant en el projecte de remodelació que presentarem per optar a la subvenció i demanar la llicència d’obres.

Si ens concedissin la partida, durant un any s’hauria de buscar una altra ubicació per tal que els socis de Lluïsos no veiessin aturades les seves activitats de lleure.

Sobre aquest tema quina és la relació amb el Districte?

Hi ha una molt bona sintonia en el fet d’entendre com ha de ser el projecte d’obres. Els tècnics municipals hi treballen i ho agraim.

De la mateixa manera que nosaltres accedim a la subvenció ho faran moltes altres entitats gracienques i barcelonines. Si no ens toca enguany, potser ens toqui l’any que ve. Tot i així estem esperançats que aquest setembre ens puguin donar la subvenció que té una suma d’un milió d’euros.

Com es gestiona una entitat com Lluïsos amb un pressupost anual de 900.000 euros?

És un pressupost just. Comptem amb una vintena de seccions autosuficients, és a dir, que es mantenen amb les quotes que paguen els participants com poden ser el bàsquet, l’agrupament escolta… Aquestes activitats compten amb el 60% del pressupost, el 40% restant, parlant amb xifres absolutes, el dediquem al manteniment de la casa, el personal, les reparacions, les activitats com Sant Jordi, per exemple. Curiosament la Diada ens ha costat quatre euros. La venda de roses i llibres ens ha permès poder organitzar una festa gairebé a cost zero. Tot és gràcies al fet de la professionalització de la gestió de Lluïsos.

Malgrat necessitar subvencions per temes en concret, a l’entitat apostem per l’autosuficiència i fugir de l’idea de necessitar recolzament econòmic per l’activitat quotidiana. Apostem pel fet que la cultura sigui el més universal possible però entenem que costa diners i, per tant, nosaltres mateixos hem d’aportar els recursos per gaudir-la i que també ho faci la gent del nostre entorn.

Com s’està preparant l’entitat pel dia de Sant Lluís?

Enguany a la celebració li volem donar el caire de Festa Major, farem la ‘Festa Major dels Lluïsos’ alhora que aprofitarem per celebrar el final de curs d’algunes de les activitats.

Farem una jornada rodona. No començarem com diu en Guardiola “ben d’hora, ben d’hora”, però sí que durarà tota la jornada.

Al matí hem organitzat un concert a La Fontana amb les cinc corals de la casa amb la col·laboració del pianista Albert Guinovart. El concert doncs tindrà un interés més enllà dels familiars dels membres de les corals. Una vegada finalitzat, hi haurà una rua amb els tabalers fins els Lluïsos on hi haurà un dinar de germanor. A la tarda hi haurà espectacle per als més petits i finalment una ballada de sardanes.

Com definiria Lluïsos?

No podria pas definir-lo amb un adjectiu o una activitat, si més no Lluïsos és Coral, Bàsquet, Agrupament… El que sí és cert és que Lluïsos és joventut però no per edat sinó per entusiasme a l’hora de fer coses.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram