La presentació de la programació de les festes de Gràcia 2023, aquest dimarts. Foto: Ajuntament

La Festa Major de Gràcia 2023 s’acosta i la programació ja ha pres forma. Aquest dimarts s’han presentat tots els detalls de l’edició d’enguany, més enllà dels pregoners, que ja se sap des de fa uns dies que seran els futbolistes del CE Europa Andrea Porta i Àlex Cano. La festa tindrà lloc del 15 al 21 d’agost i hi haurà 23 carrers guarnits. El ban anirà a càrrec de Josep Maria Redondo, premi Vila de Gràcia 2022.

Com és tradicional, el 17 d’agost tindrà lloc el lliurament de premis i, un any més, també es farà el concurs de portalades i balcons. Una novetat d’aquest any és la incorporació, al bestiari de la vila, del Bou de Gràcia. Es presentarà el 15 d’agost. Aquest any s’han programat més de 900 activitats per als set dies de festa en els diferents carrers i places. Al llarg de tota la setmana s’ha pensat una festa “familiar, sostenible i inclusiva”, afirmen els seus responsables.

S’amplia el bestiari

Pel que fa al Bou de Gràcia, es presentarà el 15 d’agost al matí i sortirà de la seu del Districte en finalitzar els balls. Amb aquesta iniciativa es continua la línia engegada amb l’Àliga i el Lleó. La nova figura estarà present a tots els actes del Protocol Festiu de Gràcia a excepció del correfoc així com en la composició del seguici festiu de Gràcia en tots els actes en què aquest es manifesti.

El 15 d’agost se celebrarà des de la plaça de la Vila la cercavila de Matí de Festa Major amb la participació de Malsons de la Vella, Escuats de la Malèfica del Coll, l’estrena de l’Aro i el Loki dels Escuats de la Malèfica del Coll, la Vella de Gràcia, l’Atzeries de la Vella, Drac de Gràcia, la Diabòlica de Gràcia, la Malèfica del Coll, Gaudiamus el Drac del Coll, Trabucaires de Gràcia, Àliga de Gràcia, Lleó de Gràcia, Geganters de Gràcia, Gegantons de la Fundació, Bastoners de Gràcia, Castellers de la Vila de Gràcia i l’estrena del Bou de Gràcia.

A més, a la tarda hi haurà la XXIII Cercavila de Cultura Popular, divendres 18 la Passejada de Gegantons i dissabte 19 la convidada amb els Gegants de Gràcia i els Gegants de Sallent.

El 18 i el 19 d’agost hi haurà dues jornades castelleres. La primera, Diada de vigílies de Festa Major, inclourà, a les vuit del vespre, un pilar caminat des de la plaça del Sol fins a la plaça de la Vila. A dos quarts de nou hi haurà la Diada Castellera de Vigílies-Mike Lane. L’endemà hi haurà la Diada castellera de Festa Major. A les sis de la tarda, a la plaça de la Vila de Gràcia, actuaran els Castellers de la Vila de Gràcia, la Colla Joves Xiquets de Valls i els Xiquets de Reus.

El dilluns 21 d’agost, a partir d’un quart de vuit del vespre, les bèsties del foc arribaran a Gràcia amb el tradicional correfoc. Inclou la tabalada adulta i infantil, recorregut pels carrers del barri, correfoc infantil i lluïment i correfoc a la plaça. Amb les colles La Vella de Gràcia, Ball de diables de Mataró, l’Atzeries de la Vella, Gorda Caldes Montbui, Drac de Gràcia, Drac de Sarrià, la Diabòlica de Gràcia, Diables d’Altafulla, la Malèfica del Coll, Diablesses i diables de Sarrià, Gaudiamus el Drac del Coll i lo Dràcum (Riudoms).

Festa sostenible i lliure d’agressions masclistes i LGTBI-fòbiques

La Festa Major de Gràcia 2023 es vol consolidar com una festa sostenible i tornarà a repetir l’experiència del got reutilitzable. Es manté també l’aposta per la recollida selectiva en els diferents espais de festa major i en la retirada de guarnits. A més, es farà una programació d’activitats d’educació mediambiental.

Una altra novetat de l’edició d’aquest any és un servei d’informació i assessorament sobre drogues adreçat a joves, que tindrà seu a la plaça Revolució els dies 17,18 i 19 d’agost.

A banda, s’habilitarà un punt lila a la plaça Revolució, que oferirà assessorament, informació i suport per fer front a possibles situacions d’abús o agressió masclistes i LGTBI-fòbiques. L’objectiu és prevenir els possibles casos d’assetjament sexual i atendre i assessorar les persones que pateixin violències masclistes, LGTBI-fòbiques o sexuals a l’espai públic en el context de festa major.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram