Urbana multant bixitaxis

La restricció als bicitaxis s’afegeix a la que ja existeix a l’estiu a Ciutat Vella i Sant Martí. Foto: Elisenda Rosana

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat inicialment un decret que prohibeix la circulació dels cicles de més de dues rodes (tipus C1) que realitzin una activitat d’explotació econòmica, els bicitaxis, a diverses zones de la ciutat i durant un període de sis mesos.

La restricció serà vigent principalment durant els mesos de més activitat turística, quan es donen majors circumstàncies d’ocupació i ús de l’espai públic.

A 5 zones

El decret entrarà en vigor amb l’aprovació definitiva. La prohibició de circulació d’aquests vehicles, també anomenats rickshaws o trixis, s’aplicarà a cinc àmbits de la ciutat: a la Sagrada Família, al Quadrat d’Or de l’Eixample, a l’avinguda Paral·lel, al Park Güell i al Camp Nou.

La nova restricció circulatòria s’afegeix als decrets dels districtes de Ciutat Vella i de Sant Martí, on cada any, especialment durant els mesos d’estiu, també es limita la circulació d’aquesta mena de vehicle a determinats itineraris.

L’Ajuntament de Barcelona ha detectat que en els darrers anys, malgrat l’entrada en vigor de les restriccions als cicles de més de dues rodes i als vehicles de mobilitat personal d’ús comercial de Ciutat Vella i Sant Martí, l’impacte del creixement de l’activitat econòmica i del turisme a altres zones de la ciutat ha provocat el desbordament d’aquests vehicles cap a altres districtes, així com cap a determinats àmbits i zones emblemàtiques de la ciutat amb un interès artístic, cultural, esportiu o de grans esdeveniments. En conseqüència, en aquests espais s’ha observat la mateixa problemàtica de saturació de l’ús de l’espai públic, provocant un increment de problemes de convivència entre els diversos tipus de mobilitat.

L’objectiu de la mesura és alleugerir l’ocupació de l’espai públic i les molèsties per als veïns, és a dir, garantir l’equilibri entre la vida veïnal i altres usos de l’espai públic.

Reclam al Govern

La tercera tinenta d’alcaldia i regidora de Mobilitat, Laia Bonet, ha assegurat que “els bicitaxis no responen al model de mobilitat ni al model turístic que el govern municipal vol per la ciutat: generen molèsties de circulació, problemes de seguretat i fan competència deslleial al taxi”. “Des de l’Ajuntament de Barcelona estem utilitzant tots els instruments que tenim al nostre abast per garantir la seguretat a l’espai públic, però insistim que cal que la Generalitat faci la seva feina i prohibeixi aquesta activitat”, ha afirmat.

La mesura de prohibir la circulació dels bicitaxis es pren, segons el consistori, per la necessitat d’assegurar que la mobilitat de la ciutadania es realitzi amb seguretat, especialment els desplaçaments de vianants, bicicletes i certs vehicles de mobilitat personal, fent compatible l’equitativa distribució de l’espai públic entre totes les persones usuàries de la via.