L’alzina bicentenària de les cases del carrer Encarnació, que va ser l’origen de la polèmica del projecte d’enderroc de les dues cases històriques, ja té la protecció garantida. I és que a finals de març el Ple de l’Ajuntament va aprovar la sol·licitud de catalogació emesa per la Direcció de Conservació d’Espais Verds del consistori.

Segons l’informe de la Direcció de Conservació d’Espais Verds del consistori, l’exemplar és, segurament, l’alzina amb un diàmetre més gran de la trama urbana de Barcelona. Segons la fitxa elaborada, l’arbre fa 22 metres d’alçada, la capçada té 22 metres de diàmetre i el perímetre del tronc és de tres metres i mig. També es destaca que la singularitat d’aquest exemplar pel fet que l’alzina és en un barri amb pocs espais verds i amb molt pocs arbres singulars.

L’existència de l’alzina està documentada des de fa com a mínim 200 anys, abans que es fessin les casetes que l’envolten. L’alzina, originalment, estava ubicada en els terrenys de la masia de Can Vidalet, en l’anomenat Pla del Bon Pa.

La catalogació era un pas bàsic perquè pugui tirar endavant el pla que va anunciar el govern municipal per mirar de preservar el jardí i les façanes de les cases. Ara l’Ajuntament podrà la retirada definitiva de la llicència d’obres, que de moment és cautelar.