Escola Teixidores

Una manifestació de l’AFA de fa dues setmanes. Foto cedida.

Fa temps que l’AFA de l’escola Teixidores de la Vila de Gràcia, ubicada ara en uns barracons d’un interior d’illa del carrer de l’Encarnació, s’oposa a la ubicació definitiva de l’escola proposada pel Consorci d’Educació de Barcelona i l’Ajuntament: el solar on es troba l’Hospital Evangèlic, situat a la cruïlla dels carrers Camèlies i Ca l’Alegre de Dalt. Tal com explica un integrant de l’AFA, Jordi Pascual, demà a la tarda les famílies del col·legi es tornaran a manifestar en contra de la proposta a davant la seu del Districte, on se celebrarà un plenari en el qual, paral·lelament, ERC demanarà crear una comissió per buscar solars alternatius.

Les raons per les quals l’AFA s’oposa a la construcció del col·legi en l’espai elegit són diverses. Tal com explica Pascual, el solar, de 2.046 metres quadrats, és massa petit, ja que és només una quarta part de la proporció de metres per alumnes que recomana la Generalitat. El centre educatiu es convertirà el 2026 en un institut escola i es preveu que tingui 690 estudiants. “És normal que en un districte com Gràcia no es pugui arribar a la recomanació, però no hauríem de quedar-nos tan lluny d’aquesta”, insisteix.

Contaminació i sense sol

Dos inconvenients més del solar, recalca, són que hi ha alts nivells de contaminació acústica i atmosfèrica i l’envolten edificis de nou i dotze plantes. “Dotze plantes és una brutalitat, al pati no li tocaria el sol en tot l’hivern”, diu Pascual, qui alhora afegeix que la proposta municipal està plena de contradiccions. “És contrari a les polítiques de l’Ajuntament d’alliberar els col·legis de contaminació”, afegeix.

Per intentar evitar que aquests problemes marquin el futur dels estudiants del centre, l’AFA, recorda, va demanar fa dues setmanes al Districte reunir-se per buscar una alternativa millor. “Van acceptar, però encara no ens han concretat res”, assegura.