Barcelona Emplea

La voluntat de la companyia era seleccionar un centenar de candidats a cada parada del bus de Barcelona Emplea. Fotos cedides

Un bus va recórrer diversos municipis del Garraf, del Baix Llobregat i del Barcelonès per donar feina a 500 persones. Es tracta del projecte Barcelona Emplea de la companyia Clece, especialitzada en la prestació de serveis essencials, i que es va portar a terme del 8 al 12 de maig a quatre ciutats metropolitanes: l’Hospitalet (11 i 12 de maig), Martorell (10 de maig), Vallirana (9 de maig) i Sitges (8 de maig). “És un projecte pioner a Catalunya, estàvem molt il·lusionats”, reconeix Cristina Fernández, responsable de la ruta Barcelona Emplea.

La voluntat de la companyia era seleccionar un centenar de candidats a cada parada del bus de Barcelona Emplea, que pròximament s’incorporaran a treballar a l’empresa en diferents àmbits, com a personal de neteja, de manteniment, d’atenció a persones grans o amb mobilitat reduïda i de vigilants de seguretat, entre altres. Fernández detalla que al bus hi havia un equip de selecció de personal que va portar a terme les entrevistes als candidats. Uns candidats que es van inscriure a la iniciativa a través del telèfon 900 060 120 o del seu web oficial per obtenir cita prèvia, així com mitjançant els serveis de promoció econòmica de Sitges, Vallirana, l’Hospitalet i Martorell.

Parlem amb una de les candidates, Tania Bruceño, que va fer l’entrevista a Sitges. Ella va ser remesa al bus des de l’Ajuntament d’aquest municipi. “Al bus de Clece em van atendre molt bé”, celebra la Tania, que té experiència en els àmbits de la neteja i de la cura de gent gran.

Així i tot, Barcelona Emplea va atendre també persones que, de manera espontània, entraven al bus a fer entrevistes. A més, si es donava el cas que no es podia atendre algú per la gran afluència de gent, recollien les seves dades “per entrevistar-les en els pròxims dies”, tranquil·litza Fernández.

Aquest és el cas del Kevin Mateo, que és precisament un dels candidats espontanis que el dia 8 de maig es va apropar al bus quan feia la seva parada a Sitges. “Em van atendre molt bé, tot i no tenir cita prèvia”, agraeix el Kevin, que ha presentat candidatura com a treballador familiar.

Barcelona Emplea

Vessant social

Per altra banda, aquesta iniciativa ha tingut un vessant social, ja que Clece volia oferir oportunitats laborals a veïns i veïnes en situació vulnerable, com ara víctimes de violència masclista, migrants, persones en risc d’exclusió o amb diversitat funcional. “Volíem integrar al màxim persones amb necessitats de feina”, diu Rosa Llamas, responsable de Recursos Humans de Clece a Catalunya i les Balears. “El nostre compromís amb la inserció laboral de persones en situació de vulnerabilitat és present en totes les nostres iniciatives d’ocupació”, coincideix Fernández, que reconeix que és “engrescador” poder oferir un lloc de feina i “acompanyar aquestes persones en el seu desenvolupament professional”, afegeix.

En aquest sentit, el Kevin recorda que el dia que va fer l’entrevista va veure gent que, per l’edat, poden no tenir gaire traça amb les noves tecnologies, bàsiques avui dia per buscar feina. “Aquesta iniciativa els va ajudar també en aquest sentit, ja que els va fer propera i accessible la cerca d’una oportunitat laboral”, destaca el Kevin.

Per aquesta raó, Clece ha treballat braç a braç en el marc d’aquesta campanya amb entitats del tercer sector com Creu Roja, Ecom, Programa Incorpora, l’Hospital Baptista de Sitges i Salut i Comunitat per tal d’assolir aquesta meta. En aquest sentit, els dos responsables de la companyia recorden que, a Barcelona, Clece compta amb un 7% de treballadors en plantilla pertanyents a col·lectius vulnerables. Montse Parés, delegada social de Clece a Catalunya i les Balears, reivindica aquesta col·laboració amb les entitats socials que permet una “possibilitat real” d’inserir aquestes persones en les vacants ofertes. Parés estima que al voltant del 10% de les persones que s’han seleccionat responen a aquest perfil.

Clece, a més, farà un acompanyament personalitzat a aquestes persones si detecta alguna necessitat que cal abordar, detalla Parés. “Volem donar oportunitats a persones que vulguin sumar en el projecte de Clece”, resumeix.

Barcelona Emplea

Voluntat d’estabilitat

Això no vol dir, però, que no s’hi poguessin presentar persones amb un altre perfil. L’empresa ha col·laborat estretament amb els serveis de promoció econòmica dels ajuntaments de les ciutats on va fer parada el bus per tal que els derivessin perfils de persones que s’adeqüessin a les places demandades.

Els responsables de l’empresa han detallat que van oferir contractes adaptats a les necessitats de cada persona, des de 20 fins a 40 hores setmanals, alguns d’ells indefinits, altres temporals, sempre amb la possibilitat de passar a la borsa de treball de la companyia un cop finalitzats. L’objectiu és que gran part d’ells esdevinguin indefinits a curt o mitjà termini. “Que siguin persones que es quedin amb nosaltres”, assenyala Llamas.

Per tot plegat, el Kevin i la Tania, dues de les 826 persones entrevistades, celebren aquesta iniciativa, que consideren “molt propera, humana i positiva” per a les persones. “Jo la faria moltes més vegades”, conclou, satisfeta, ella.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram