Les cases baixes es remunten a l’etapa de formació del barri. Foto: Línia Gràcia

“És positiu però al mateix temps ridícul, perquè Vallcarca és un fill malalt i s’hi ha d’invertir el que calgui, i no fer-hi pedaços. Això és insuficient”. Així valora, en declaracions a Línia Gràcia, Francesc Ruestes, president de l’associació de veïns ProVallcarca, la modificació del Pla General Metropolità (PGM) que ha de permetre la conservació de les cases baixes del nucli històric de Vallcarca.

La mesura es va aprovar abans-d’ahir, amb els vots favorables de Barcelona En Comú, CiU, C’s i ERC i l’abstenció de PSC, PP i CUP, i preveu blindar la trama històrica de Vallcarca i protegir 18 parcel·les amb cases baixes de dues àrees diferents que tenen una superfície de més de 3.000 metres quadrats. Ruestes, però, assegura que amb això els veïns no en tenen prou perquè creuen que la realitat urbanística de Vallcarca s’ha d’enfocar des d’una òptica global i no amb mesures aïllades. En aquest sentit, el president de ProVallcarca troba a faltar “valentia i coratge” en l’actuació de l’actual govern al barri. “Estem decebuts i descontents amb el poc atreviment que demostra aquesta modificació del PGM”, afegeix Ruestes.

En una línia similar s’expressa Irene Güell, de l’associació de veïns Gràcia-Nord Vallcarca, la qual afirma a Línia Gràcia que veuen bé que es protegeixin aquestes cases del nucli històric però recorda que “sobre la reforma de l’avinguda de Vallcarca, que l’estem demanant des del 1992, continuem igual”. En aquest sentit, però, Ruestes avisa que és important no barrejar l’actuació que necessitat tot el barri amb la que cal dur a terme a l’avinguda.

Sigui com sigui, per ara el govern tirarà endavant la citada modificació del PGM per salvar aquestes edificacions tradicionals i pròpies de l’etapa de formació del barri. En concret, protegirà les casetes de l’àrea que està delimitada pels carrers Cambrils, Calendau, Argentera i Farigola i a un tram del carrer d’Argentera que les separa, així com les que hi ha entre els números 31 i 47 del carrer Farigola. Aquesta modificació de l’PGM permetrà conservar l’estructura edificatòria d’aquestes zones i mantenir el seu actual aspecte arquitectònic i estètic.

L’aprovació d’aquest canvi en el Pla General Metropolità Hospital Militar-Farigola 2002 arriba després que a l’abril del 2015 CiU ja va suspendre les llicències en aquestes parcel·les. Una suspensió que acabava aquest mes d’abril i que ha provocat que Barcelona En Comú presenti aquesta modificació.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram