Salvo, al mig, en un homenatge del 2017. Foto: Helle Ketnner / ACN

Maria Salvo, lluitadora antifranquista i fundadora de Dones del 36, va morir la setmana passada als 100 anys. Amb el seu traspàs, Gràcia perd una figura històrica que va jugar un paper clau en la lluita contra la dictadura i, posteriorment, durant la democràcia.

Salvo, nascuda el 1920 a Sabadell, militava a la UGT en esclatar la Guerra Civil, però posteriorment va ingressar a les joventuts del PSUC. Després de la guerra es va haver d’exiliar, però va acabar passant diversos anys empresonada a Espanya. El febrer de 1946 va ser condemnada a 30 anys de presó, la major part dels quals els va passar a la presó de Segòvia. Ja en democràcia va fundar l’associació Dones del 36 i va rebre diversos reconeixements per la seva lluita contra la dictadura.

Un cop recuperada la democràcia, va ser presidenta de l’Associació Catalana d’Expresos Polítics i fundadora el 1997 de l’Associació Les Dones del 36.

L’any 2003 va rebre la Medalla d’Honor de Barcelona, el 2004 va ser nomenada Doctora Honoris Causa per la Universitat Politècnica de Barcelona i el 2005 la Generalitat va atorgar-li la Creu de Sant Jordi.