La Diputació de Barcelona ha posat en marxa un Pla d’Urgència Social per atendre aquelles persones que estan patint més greument les conseqüències de la crisi. Concretament, hi ha destinat una partida de 30 milions d’euros que serviran per actuar en tres línies que comprenen ajudes a l’habitatge, a l’alimentació, al material escolar i, per primer cop, a la pobresa energètica.

La primera línia, per a la cobertura de situacions d’urgència social i el manteniment dels equips professionals de serveis socials, rebrà 10 milions d’euros.

La segona, amb 8 milions d’euros, es destina a l’atenció domiciliària i al transport adaptat, i la tercera, i més quantiosa, amb 12 milions, al suport a l’atenció dels infants, concretament a l’escolarització de 0 a 3 anys. Amb aquests 12 milions es cobrirà el 50% del preu de totes les places d’escoles bressol de la província, exceptuant Barcelona, que té un tractament especial.

Salvador Esteve, president de la Diputació, va destacar en la presentació del pla que es tracta d’una iniciativa que compta amb el suport de tots els grups i que va destinada a ajudar els Ajuntaments, que han estat les institucions que més “han contribuït al fet que els estralls de la crisi hagin tingut un cert aturador gràcies als seus esforços inquantificables”.

Mercè Conesa, vicepresidenta segona i responsable de l’Àrea d’Atenció a les Persones, va explicar que “la repartició d’aquests recursos es farà atenent criteris objectius” i cada municipi rebrà la seva dotació en funció d’aquestes dades. Va afegir que “aquest és un programa extraordinari i que la dotació també és extraordinària”. El 2011 havia estat de 2,8 milions i de 6 milions el 2009 i el 2010.