Ja està tot a punt perquè Sant Jordi torni a omplir els carrers de llibres i roses. Foto: Arxiu

El llibre i la rosa. Cultura i amor. Això és Sant Jordi. Això i també la festa de la cultura catalana per excel·lència, la que aconsegueix treure més gent al carrer, la més especial. Enguany cal afegir que el 23 d’abril cau en dissabte, cosa que significa que la seva intensitat i bellesa, amb tota probabilitat, encara agafaran més força.

Un any més Barcelona tornarà a omplir-se de parades amb gent venent roses i llibres. Però no només això, sinó que la ciutat programa diferents activitats per tal que els barcelonins puguin gaudir d’aquesta diada de la millor forma possible. L’arteria principal tornarà a ser la Rambla, que s’omplirà d’estands i escriptors signant les seves darreres obres a uns lectors que, de ben segur, tornaran a mostra una paciència infinita per aconseguir la dedicatòria del seu autor o autora preferits. La Rambla, però, no s’emportarà tot el protagonisme, ja que hi haurà actes a tots els districtes de la ciutat.

Alguns dels actes que es faran als districtes són els següents: lectures en veu alta i una cantada d’havaneres a la Barceloneta (Ciutat Vella); un concert de Sant Jordi al barri d’ Hostafrancs (Sants-Montjuïc) l’endemà de la diada; un cicle literari a Sarrià; la jornada de portes obertes al Recinte Modernista de Sant Pau (Horta-Guinardó); la jornada ‘Lletres Joves de Sant Andreu’; la coberta amb roses vermelles de la Casa Batlló (Eixample); un conta contes i tallers al Mirall de Pedralbes (Les Corts); un Llibrefòrum a Gràcia; activitats familiars al Castell de Torre Baró (Nou Barris) i, finalment, la quarta edició del ‘Sant Jordi Intercultural’ de Sant Martí. Tots aquests actes conviuran amb una de les altres cares que té la diada de Sant Jordi: la promoció i la defensa de la cultura i la llengua catalana.

PORTES OBERTES
Sant Jordi també donarà a tots aquells barcelonins que ho vulguin l’oportunitat de visitar alguns espais de la ciutat que normalment estan tancats al públic. Un d’aquests és l’Ajuntament, que tindrà les seves portes obertes de les deu del matí a les vuit del vespre. Això permetrà descobrir a tots aquells que decideixin fer la visita espais tan singulars com la Capella del Bon Consell, el Salò de Cròniques, el Saló de la Reina Regent, el Saló del Consolat de Mar, la Sala Tàpiesi o el despatx de l’alcaldessa. Sant Jordi i la princesa els encarregats de rebre els visitants i acomiadar-los a l’entrada del carrer de la Ciutat i al pati de l’Ajuntament. El recorregut per aquests espais el durant a terme personatges històrics recreats, com ara Ramon Muntaner o els consellers Joan Fivaller i Rafael Casanova.

Qui ho desitgi també podrà aprofitar la seva visita al consistori per comprar una rosa solidària, que es vendran al pati de l’entrada. L’import recaptat es destinarà íntegrament a entitats sense ànim de lucre.

CLAUDIO MAGRIS
L’encarregat de fer el pregó d’aquest Sant Jordi, que tindrà lloc demà a les set de la tarda al Saló de Cent de l’Ajuntament, serà l’escriptor Claudio Magris.

Magris, nascut l’any 1939 a Trieste, és catedràtic de literatura germànica a la Universitat de Trieste. Assagista i traductor d’Ibsen, Kleist i Schnitzler, entre altres, és una de les figures més destacades de la literatura italiana contemporània. També és autor d’obres tan destacades com ‘El Danubio’, ‘Microcosmos’, ‘A ciegas’, ‘Utopía y desencanto’ o ‘La literatura es mi venganza’. Aquesta última obra l’ha escrit conjuntament amb Mario Vargas Llosa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram