S’acosta l’època nadalenca. Aviat serà el temps de les presses per preparar els sopars familiars, i les compres d’última hora. En el proper mes els botiguers de tot Barcelona faran força caixa, un respir per aquest moment de crisi global.
Durant el Nadal, però, també hi ha un grup de persones que farà el seu agost. Es tracta dels lladres, que aprofiten les aglomeracions que omplen els establiments, per buidar la caixa en un moment de descuit. En aquests dies també es donen molt els atracaments en el moment de tancar la tenda o quan el botiguer va a la seva entitat bancària a ingressar els guanys del dia.
Per tal de garantir una major presència policial al carrer i donar més sensació de seguretat als comerciants del districte, els Mossos d’Esquadra han posat en marxa el dispositiu especial de seguretat Grèvol. Es tracta d’una sèrie d’actuacions, com les rondes a peu pels diferents eixos comercials o una major presència d’agents en dates assenyalades, com ara Cap d’Any, per evitar els atracaments, furts i robatoris, o altres incidents, com pot ser l’alteració de l’ordre públic.
AMB GUÀRDIA URBANA
El pla de seguretat Grèvol va iniciar-se el 3 de novembre. La gran novetat d’aquest dispositiu és la col·laboració estreta entre Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana. Ja fa temps que ambdós cossos de seguretat col·laboren i es transmeten informació vital per la feina de tots dos. En aquesta ocasió, a més, aquest treball conjunt es reflexa en patrullatges conjunts pels carrers més comercials del districte. Un agent de Mossos i un guàrdia urbà passegen pels eixos comercials i visiten les diferents botigues, parlant una estona amb els comerciants del barri.
El tipus de patrullatge mixte no es farà a tot Barcelona, de fet es durà a terme als districtes de Gràcia, Sant Andreu, Ciutat Vella, Nou Barris i Sarrià-Sant Gervasi. A la resta de zones de la ciutat, la col·laboració entre els dos cossos policials també existirà, però s’ha optat per un model més autònom. Amb el dispositiu Grèvol, tant la policia autònoma com la municipal poden apreciar les sensacions dels botiguers, aquelles pors que tenen, situacions que han viscut darrerament o dubtes quant a la seguretat del seu comerç.
Per altra banda, els policies informen als botiguers dels telèfons d’emergència, els donen consells o els informen sobre novetats al barri. Així els cossos de seguretat volen acostar-se més als botiguers, aconseguir trenar complicitats i potenciar la seva sensació de seguretat. Els botiguers els expliquen les incidències que viuen dia a dia i les seves sensacions i pors, ja que veuen dos cossos policials treballant junts. Paral·lelament es pretén potenciar encara més la sensació de seguretat tant del ciutadà com del botiguer. Els agents els aconsellen, per exemple, que cada nit buidin la caixa i ingressin els guanys. Un altre consell és, per exemple, que no vagin sols al banc.
Fins al proper 16 de gener, és a dir durant totes les festes de Nadal i fins a finals de la campanya de rebaixes, els Mossos i la Guàrdia Urbana intensificaran la seva presència al carrer, sobretot a l’hora del tancament de les botigues, un dels moments més crítics. O a les tardes, quan les tendes s’omplen de clients.
CAP D’ANY I REIS
En aquestes festes hi ha dues dates molt assenyalades i especialment problemàtiques. Es tracta de Cap d’Any i la cavalcada de Reis. Al Cap d’Any, els Mossos d’Esquadra intensifiquen la seva presència en punts claus del districte. L’altra data destacada és la cavalcada de Reis, en la qual els carteristes fan molta feina, aprofitant els moments de descuit dels pares amb els seus fills.
En total, serà un mes d’intensa activitat per als Mossos, que no es cansen d’advertir que, en molts casos, són els mateixos botiguers els que poden evitar, canviant alguns comportaments descuidats, molts dels furts.