El paper dels voluntaris ha estat clau, un any més, perquè el Gran Recapte hagi funcionat. Fotos: Fundació Banc dels Aliments

Més de quatre milions i mig de quilos. Un any més, objectiu aconseguit. La sisena edició del Gran Recapte d’Aliments va tornar a superar divendres 28 de novembre i dissabte 29 la fita que s’havia fixat i va aconseguir reunir 4.600 tones de menjar, 1.000 més que l’any passat, quan es van recollir 3,6 milions de quilos.

Enguany la infraestructura d’aquesta doble jornada solidària va ser de 2.000 punts de recollida en mercats i supermercats de Catalunya per aconseguir, principalment, aliments que es conservin durant temps (llegums, conserves, llet, arròs, pasta, oli, sucre…). Amb la recollida d’aliments completada, el següent pas és la classificació, que va començar el mateix dissabte 29 i durarà fins al pròxim dia 23 de desembre, de tot el menjar recollit als magatzems de Barcelona, Reus, Lleida i Girona, en altres magatzems repartits per les diferents comarques i a les seus de les entitats que col·laboren amb el Banc dels Aliments. Aquestes seran ara les encarregades de repartir els aliments entre els, aproximadament, 25.000 beneficiaris. En el cas de Barcelona, que va tenir 1.000 punts de recollida, la recollida es va fer en una nau del port que cedeix la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL).

Un any més, la funció del Gran Recapte va anar més enllà de la recollida d’aliments, ja que també va buscar conscienciar la societat de la importància d’un consum alimentari raonable i sostenible i cridar l’atenció sobre l’impacte de la pobresa.

MEDALLA D’OR
El mateix divendres 28, l’Ajuntament va reconèixer a títol pòstum el compromís social d’Antoni Sansalvadó, l’expresident del Banc dels Aliments, que va morir el passat 18 d’octubre a l’edat de 75 anys, amb la Medalla d’Or al Mèrit Cívic. Sansalvadó, que va començar a col·laborar amb el Banc dels Aliments a principis de la dècada passada, de la mà del llavors president, Manel Raventós, va formar part del Patronat, va ocupar la vicepresidència segona i va ser nomenat president l’any 2007, càrrec que va ocupar fins al juny d’aquest any.

Un gran dinar per alertar sobre el malbaratament

El passat dissabte 22 de novembre, en el dia de la prevenció del malbaratament alimentari, es va celebrar a la plaça dels Àngels de Ciutat Vella El Gran Dinar d’Aprofitament a Barcelona.

Va ser un àpat multitudinari que va permetre servir 4.000 dinars gratuïts amb aliments aprofitats de mercats i botigues que no poden vendre perquè caduquen aviat i pel seu mal aspecte. El Gran Dinar l’organitzava la Plataforma Aprofitem els Aliments, creada enguany, i que pretén “generar accions conjuntes entre les entitats i institucions que promouen una cultura de l’aprofitament”, tal com expliquen al seu web.

En paral·lel també s’ha posat en marxa la campanya ‘Som gent de profit’, que impulsen la Generalitat, l’Ajuntament i l’Àrea Metropolitana. Aquesta campanya, durant el que queda d’any i tot el que ve, portarà a terme diferents accions per tal de conscienciar sobre el malbaratament d’aliments, un problema molt greu amb conseqüències econòmiques i ambientals. Una de les iniciatives és la creació d’una aplicació mòbil que permet gestionar millor la compra.