Diumenge els graciencs ja van començar a celebrar Sant Medir. Foto: Districte

Estrictament Sant Medir no se celebra fins dijous que ve però ja es pot dir que Gràcia ha començat a celebrar aquesta festa popular que honora la llegenda d’un pagès anomenat Medir que vivia a la serra de Collserola i que l’any 303, enmig de la persecució dels cristians sota les ordres de l’emperador Dioclecià, va ser martiritzat juntament amb el bisbe Sever de Barcelona.

I és que diumenge el Districte va donar la benvinguda a aquesta celebració durant el ja tradicional Pregó de Sant Medir. A partir de les 11 del matí les colles, un cop feta l’ofrena floral, van començar la seva desfilada des de la plaça Trilla acompanyades de les Colles de Cultura Popular de Gràcia fins a la plaça de la Vila. A la una del migdia va arribar el torn del pregó, que enguany va anar a càrrec del periodista esportiu Jordi Costa.

Dijous que ve la celebració tornarà a treure totes les colles al carrer. Entre les nou i la una del migdia les colles participaran en la cercavila per diferents zones de la ciutat, entre les quals hi ha diferents carrers de Gràcia. Les colles, formades per cavalls, carruatges i camions i encapçalades per una banda de música, animaran una celebració que es caracteritza pel llançament de caramels i llaminadures per part dels romeus i romeves.

A la una del migdia arribarà el torn de l’aplec que s’organitza al voltant de l’Ermita de Sant Medir, a la serra de Collserola. La celebració de la diada consisteix en una missa i es fa entrega a les colles de la llaçada commemorativa.

A la nit la celebració es torna a desplaçar a Gràcia, concretament als carrers Escorial, Sant Salvador i Gran de Gràcia. Arriba el moment en què les colles es col·loquen en formació una darrera l’altre des del carrer Nil Fabra cap enrere. A les vuit del vespre arrenca la cercavila i les colles van desfilant pel carrer Gran amb la Guàrdia Urbana muntada al capdavant. La cercavila acaba al Pla de Salmeron de Gran de Gràcia, on les colles són rebudes i saludades per les autoritats.