L’expectació durant el Ple va ser alta. Foto: Twitter (@angelstomasgonz)

Fa quasi dos mesos el districte de Sants-Montjuïc es va convertir en el primer de la ciutat a aprovar una declaració a favor del procés independentista. Des del plenari celebrat el passat dos de desembre Gràcia també forma part del club de districtes independentistes després que els grups de CiU, ERC i la CUP van votar a favor d’una declaració de suport al procés. La proposició es va votar nominalment, principalment a causa dels moviments interns de CiU, i va obtenir 8 vots a favor, 5 abstencions i 4 en contra.

Cuinada juntament amb l’ANC durant setmanes, la declaració recorda com els resultats de les eleccions del passat 27 de setembre legitimen “iniciar el procés cap a la independència”. El text fa referència al “dret a l’autodeterminació dels pobles” i afegeix que és “una condició necessària per a la plena llibertat i desenvolupament” d’aquests pobles. El document, que va ser defensat al Ple en nom de les tres formacions per Berta Clemente, la portaveu de CDC, reivindica l’exercici de la “plena sobirania” de Catalunya, que és “incompatible amb l’actual règim constitucional de 1978 dins la monarquia espanyola”.

BCN EN COMÚ S’ABSTÉ
PSC, PP, Ciutadans i Unió van votar en contra de l’aprovació del text. En el cas de les tres primeres formacions, tal com van deixar clar, es va deure al fet de no compartir el contingut de la declaració. En el cas d’Unió, el president del districte, Gerard Ardanuy (Demòcrates de Catalunya), va voler aclarir que, si el seu partit hagués tingut conseller al districte, hauria votat a favor. Va ser la manera de desmarcar-se dels seus excompanys d’Unió.

Per la seva banda, Barcelona en Comú va decidir, a diferència de Sants-Montjuïc on el seu vot va ser favorable, abstenir-se. La formació que encapçala el govern va voler presentar una altra proposta que feia referència al dret a decidir però que va ser rebutjada per les formacions independentistes. La decisió li va costar diverses crítiques, com ara la de la CUP. La formació de l’esquerra independentista els va acusar de “no ser capaços de reconèixer el que la població gracienca va votar en les passades eleccions”.