Els integrants del casal han deixat clar que no es rendiran. Foto: Joanna Chichelnitzky

El Casal Popular Tres Lliris, situat al número 23 del carrer de Nil Fabra, va néixer quan, el 2015, es va ocupar una antiga comissària de la Policia Nacional que feia temps que estava buida. El 2017 l’Ajuntament va donar als seus integrants una cessió d’usos de quatre anys que va acabar el passat 21 de setembre, la qual cosa ha fet que el futur del casal autogestionat sigui ara incert.

Mentre fonts municipals indiquen que davant de la fi de cessió d’usos el Districte està en converses amb el moviment popular, l’Anna, membre dels Tres Lliris, diu que en les darreres trobades amb el Districte, aquest “no s’ha mostrat favorable” pel que fa a quatre reivindicacions que, des del seu punt de vista, donarien al casal la continuïtat que desitgen els seus integrants.

Mantenir l’autogestió

Tal com afegeix l’Anna, les demandes són que l’Ajuntament els torni a concedir una cessió d’usos sense que “suposi una institucionalització” dels Tres Lliris; acabar amb “l’assetjament policial” que, per exemple, consideren que van viure el novembre del 2020 durant la celebració d’una fira d’artesania; evitar futures multes i que el casal sigui autogestionat perquè siguin els integrants del Tres Lliris els qui prenguin les decisions en torn aquest i no el consistori. Siguin o no acceptades les seves reivindicacions, l’Anna assegura que el moviment popular es quedarà a la Vila de Gràcia.

“No marxarem. Hem de seguir amb l’activitat al barri i, per tant, demanem la renovació del contracte sense que impliqui condicions afegides ni renunciar a l’autogestió”, apunta la integrant del casal, qui alhora admet que des del moviment són conscients que, si no s’arriba a cap acord, es podrien enfrontar a un desallotjament. “En aquest cas, tampoc marxaríem i faríem una concentració davant del casal”, insisteix l’Anna.

’21 dies, 21 veïnes’

Per posar sobre la taula el que representa per a la Vila el casal, aquesta integrant dels Tres Lliris recorda que diverses persones, tant veïns corrents com d’altres de reconeguts, com ara Jordi Cuixart, estan donant suport a la seva continuïtat a través d’una campanya anomenada‘21 dies, 21 veïnes’. “Estem oberts a seguir parlant amb el Districte sempre que no hàgim de renunciar a l’autogestió”, conclou amb fermesa la membre del casal.

Multa de 600 euros

El cas dels Tres Lliris no és l’únic del districte que té problemes relacionats amb la conservació del local. Els esplais el Matinada-Pòrtics i l’Espurna es van quedar sense local el setembre de l’any passat després que no es renovés el seu contracte de lloguer, la qual cosa va portar als dos esplais a fer les seves assemblees als Tres Lliris el mes següent, a l’octubre.

Des d’aquests dos esplais i des del Tres Lliris recorden que, tot i que en aquell moment no hi havia límit de persones en les reunions de les entitats de lleure sempre que es respectessin les distàncies i es dugués mascareta, agents de la Guàrdia Urbana van aturar les assemblees i van identificar a monitores que, fa pocs dies, van rebre una multa de 600 euros.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram