Les eleccions al Congrés del passat 10 de novembre van tenir a Gràcia el mateix guanyador que les del 28 d’abril: ERC. Els republicans, amb Gabriel Rufián com a cap de llista, van aconseguir tornar a ser la força més votada, tot i que van perdre més de 3.500 vots. Van passar dels 19.561 de l’abril (28,4%) a 15.986 (24,4%). Percentualment, la caiguda va ser de quatre punts.

El segon lloc, en aquesta ocasió, va ser per a JxCAT, que va aconseguir quedar per davant de Catalunya En Comú, que havia estat la tercera força més votada a l’abril, i del PSC, que el 28A va ocupar el segon lloc del podi. La formació independentista, amb Laura Borràs al capdavant, va aconseguir créixer uns 700 vots. Va passar de 10.259 suports (14,8%) a 10.976 (16,8%), cosa que li va permetre passar del quart lloc de l’abril al segon. Aquests bons resultats li van permetre guanyar per molt poc als comuns, que tenien com a cap de llista Jaume Asens. Catalunya en Comú, igual que ERC, va veure com disminuïa el suport dels veïns, ja que van passar dels 11.828 vots del 28A a 10.664. Això els va implicar passar d’un suport del 17,2% a un del 16,3%.

Fora del podi, la primera força va ser el PSC, que tenia Meritxell Batet com a cap de llista. De la mateixa manera que ERC i Catalunya En Comú, els socialistes també van perdre suports, més de 2.600. El 28A en van obtenir 12.107 i en aquesta ocasió van caure fins als 9.943. La baixada va ser d’una mica més gran de tres punts, ja que van passar del 17,6% al 14,4%.

El segon partit que va anar a l’alça, després de JxCAT, va ser el PP, amb Cayetana Álvarez de Toledo encapçalant la llista de Barcelona. Els populars van mantenir el sisè lloc i van aconseguir 4.196 vots (6,4%), quan a l’abril es van quedar en 2.889 suports (4,2%). Qui també va millorar resultats va ser Vox, tot i que el seu creixement va ser molt modest. Va guanyar una mica més de 600 vots –de 1.498 a 2.132– que li van implicar un suport del 3,3%.

BON RESULTAT DE LA CUP
D’altra banda, cal destacar la irrupció de la CUP, que es presentava en unes eleccions espanyoles per primera vegada. La formació de l’esquerra independentista, amb Mireia Vehí com a número 1 de la llista de Barcelona, va treure uns resultats força bons i va aconseguir reunir 7.280 vots, que van representar l’11,1% dels suports. Aquestes xifres li van permetre ser el cinquè partit més votat, per davant del PP, Ciutadans i Vox.

El gran perdedor de la nit, tal com li va passar a tot l’Estat, va ser Ciutadans. El partit taronja, amb Inés Arrimadas liderant la llista de Barcelona, va patir una davallada al districte i va perdre uns 3.000 vots respecte de l’abril. Va passar de 5.536 (8%) a 2.566 (3,9%), cosa que li va suposar caure fins al setè lloc venint del cinquè.

Per últim, remarcar que en aquests comicis la participació en el districte va ser del 76,4% ­–la tercera més alta dels 10 districtes només per darrere de Sarrià-Sant Gervasi i les Corts–, mentre que a l’abril havia estat del 80,9%.

Els cinc barris, tenyits de groc una altra vegada

Pel que fa als resultats dels barris, ERC, tal com ja havia passat a l’abril, va aconseguir tenyir-los tots de groc, ja que va ser la força més votada a Vallcarca i els Penitents, el Coll, la Salut, la Vila de Gràcia i el Camp d’en Grassot i Gràcia Nova.

La formació republicana va obtenir el millor resultat al Camp d’en Grassot i Gràcia Nova, on va obtenir un suport del 25,9%. JxCAT, per la seva banda, va ser el segon partit més votat a Vallcarca i els Penitents, a la Salut i al Camp d’en Grassot i Gràcia Nova. On va tenir el percentatge més alt de vots, el 18,3, va ser a la Salut. A la Vila de Gràcia va ser la tercera i al Coll la quarta.

En el cas de Catalunya En Comú, van ocupar el segon lloc a la Vila de Gràcia, on van firmar el seu millor resultat (18,5%), i el tercer lloc al Coll, i el quart a Vallcarca i els Penitents, a la Salut i al Camp d’en Grassot i Gràcia Nova.

Pel que fa al PSC, va firmar el seu millor resultat al barri del Coll (18,8%), on va ser el segon partit més votat. A Vallcarca i els Penitents i a la Salut va ser tercer, al Camp d’en Grassot i Gràcia Nova va ocupar el quart lloc i en el cas de la Vila de Gràcia es va haver de conformar amb el cinquè lloc, ja que la CUP li va passar per davant per només una dècima.

I és que va ser a la Vila de Gràcia on la CUP va treure els seus millors resultats, ja que el suport que va rebre es va enfilar fins al 13,4%. De fet, aquest va ser el millor resultat del partit de l’esquerra independentista entre tots els barris de la ciutat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram