Catalunya i Barcelona són líders en turisme estranger, però a Gràcia aquest sector no sempre és vist amb bons ulls. Quina és la seva posició ara que s’estan desplegant els Plans de Turisme de Districte?

Jo crec que a Gràcia la gent no veu malament el turisme. Una altra cosa és quan hi ha una excessiva acumulació de turisme com ha passat durant molts anys al voltant del Park Güell. Però, en general, no som un districte que tinguem una especial saturació. Això sí, el que volem és que el turisme estigui més repartit, que no es concentri en determinades zones.

La preocupa la proliferació de pisos turístics?

És veritat que a Gràcia han augmentat, però el que ha succeït és que tots aquells que no estaven registrats ara ho estan. Ara bé, sí que ens preocupa, especialment aquells que estan dins d’una escala de veïns, perquè aquestes situacions, de vegades, generen conflictes. Per això, en el nou pla d’usos que estem fent, nosaltres també volem establir-hi una restricció de pisos turístics. Estem d’acord que n’hi hagi, però si pot ser en un sol edifici i no en una escala de veïns. Així evitarem les molèsties que ocasionen.

Unes molèsties que també ocasiona l’oci nocturn, tradicionalment difícil de conciliar amb el descans dels veïns. L’exemple recent de la sala KGB ho demostra…

Sí, que de moment s’ha precintat per excés de soroll. Però més enllà d’aquest cas, jo crec que el que passa és que Gràcia té excessiu èxit a les nits. Això també fa que es creï riquesa, però és cert que són carrers estrets i places tancades on el soroll se sent molt. Si em demanes quin és el problema més gran que tenim a la Vila de Gràcia, no a la resta del districte, jo et diria que és el soroll a les nits. Per això intensifiquem les actuacions de la Guàr-

dia Urbana, hem fet un pla de convivència a les places amb mediadors i estem remodelant alguns espais amb la voluntat de pal·liar aquests efectes.

Què cal canviar?

El problema és, sobretot, la gent que es queda a les places un cop els bars ja han tancat fent botellón. I això és contra el que nosaltres hem de lluitar perquè no existeixi, perquè és el que realment genera conflictes.

Una altra eina que ha de servir per solucionar aquest problema és el nou pla d’usos, al qual vostè feia referència fa un moment…

La idea del nou pla d’usos és la d’intentar eliminar aquesta congestió de bars que hi ha en determinats carrers de la Vila. Com deia quan em preguntaves pel tema del turisme, la nostra intenció és que l’acumulació de bars en determinades zones desaparegui. Seguirà sent un pla d’usos restrictiu, no hi haurà més llicències de bars a la Vila de Gràcia ni al Camp d’en Grassot, però sí que permetrem que es moguin –ara no és possible– per tal de descongestionar les zones amb més acumulació de bars.

I més enllà dels bars, quin és el full de ruta del nou pla d’usos?

En altres aspectes és totalment la idea contraria. Per exemple, en el cas dels equipaments esportius i culturals hem de flexibilitzar les llicències. I, per altra banda, el que ha de fer el nou pla d’usos és regular activitats que fins ara no ho estaven, com el cas dels pisos turístics que hem comentat o, per exemple, el cas dels menjars preparats que la gent se’ls mengen a les places.

Parlant de plans, també han transcendit detalls sobre els canvis que estan estudiant en la regulació dels aparcaments de motos…

Gràcia és un districte on la moto és molt important i no ho podem penalitzar, perquè és cert que podria passar que tota aquesta gent anés en transport públic, però també que ho fes amb cotxe, la qual cosa seria molt pitjor. Per tant, no ho podem penalitzar, però tampoc pot ser que la gent aparqui on vulgui com passa ara. Amb tot, hem d’incrementar l’oferta d’aparcament regulat i per això proposem que, en funció de l’amplada, es pugui aparcar en carrers de plataforma única, per exemple. També en algunes places i, sobretot, incentivar que s’utilitzi l’aparcament de motos de Gran de Gràcia.

Quan s’aplicarà aquesta nova normativa?

Hi estem treballant. Ja ha començat una prova pilot en alguns carrers, però encara tardarem un o dos mesos en implementar-ho a tots els carrers de la Vila.

Canviant de tema, la Guàrdia Urbana alerta que estan augmentant les estafes i les estrebades de mòbil al districte…

És cert que han augmentat a-quests casos, però perquè fins ara n’hi havia molt pocs. A més, aquesta és l’única xifra que puja una mica. Gràcia és un dels districtes més segurs i amb menys delictes de la ciutat. Han augmentat les estrebades de mòbils, sí, però ens preocuparia molt més que s’incrementessin altres tipus de delictes.

Malauradament, la setmana passada vam haver de lamentar una mort per violència masclista al districte…

La mort d’una veïna de Gràcia en aquestes tràgiques circumstàncies ens commociona a tots. Com a dona, em consterna que passin aquestes coses i, com a regidora, em referma en la idea que cal seguir lluitant contra la violència de gènere i posar a la disposició de les víctimes tots els recursos que necessitin, com els que s’ofereixen des del Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida o el Punt d’Informació i Atenció a la Dona, a la plaça de la Vila de Gràcia, on rebran l’assessorament jurídic i psicològic necessari.

Tornant al turisme, com està funcionant el Park Güell des que és de pagament?

Jo crec que està funcionant francament bé. Ha baixat molt la pressió turística, ho diuen els mateixos veïns. Era una mesura que no era fàcil i ens va costar trobar la fórmula. Ens hauria agradat que els ciutadans de Barcelona hi poguessin entrar gratuïtament només ensenyant el DNI, però això no ho permet la normativa europea, que estableix que no es poden fer discriminacions entre europeus. Però crec que hem trobat una fórmula intermèdia que ha permès rebaixar la pressió turística, que és el que volíem. Amb tot, nosaltres estem satisfets.

No tothom ho està…

Sempre hi ha qui protesta, però jo crec que els que ho fan volen que fem una cosa que no podem fer: que els barcelonins puguin entrar-hi gratuïtament només ensenyant el DNI. Ja ens agradaria, però no ho podem fer.

Un altre reclam turístic serà la casa Vicens, que es convertirà en un museu obert al públic…

Tot el que siguin valors culturals en el nostre districte em semblen bé, però d’aquest cas concret no en tinc detalls perquè es tracta d’una negociació entre privats. Per tant, ara per ara no puc opinar al respecte.

Una altra notícia que es va conèixer fa poques setmanes va ser la compra del solar d’Encarnació per part de l’Ajuntament. Què s’hi farà exactament?

Ho hem de parlar amb els veïns, encara no està definit. La bona notícia és que al final nosaltres hem pogut comprar aquest solar, amb la qual cosa garantim que no s’hi faran habitatges i que es mantindrà el jardí. Ara bé, també és evident que hi pot haver un espai on hi hagi un equipament, com de fet ja hi havia abans. Quin en concret? Ho hem de parlar amb els veïns.

Fa poc també s’ha anunciat la construcció de l’escola l’Univers…

Com en el cas del solar d’Encarnació, l’escola l’Univers és un tema que nosaltres vam heretar i que, si tot acaba bé, serà una de les accions de les quals nosaltres ens sentirem més orgullosos. Quan estigui acabat l’aparcament començarem a construir l’escola i, de moment, n’assumirem el cost des de l’Ajuntament. Un cost que després haurà d’assumir la Generalitat. En resum, hem fet el que ja podria haver fet l’equip de govern anterior, perquè tot això ve d’anys enrere.

Parlant d’escoles, fa dies es va saber que l’institut Bosch i Gimpera tancarà definitivament l’any que ve…

Això és una decisió de la Generalitat, no nostra, suposo que per un tema de ràtios.

En tot cas, creu que és una pèrdua important?

Evidentment, sempre que es perd una escola, en aquest cas un institut, no és una bona notícia. A ningú li agrada tancar escoles, però hem de ser conscients del moment que travessa el nostre país, de la situació econòmica de la Generalitat i, sobretot, de l’herència del tripartit.

Qui finalment no haurà de tancar com havia insinuat és Lluïsos de Gràcia, que podrà fer les obres que garanteixen la seva continuïtat…

Sí, i ho celebrem. Nosaltres els hem ajudat com no s’havia fet mai. Des de l’Ajuntament s’ha fet una aposta molt important pels ateneus de la ciutat, especialment per Lluïsos de Gràcia, que és on s’ha invertit més diners. I jo vull agrair-ho, perquè crec que tots hi sortirem guanyant.

Parlant d’obres, el districte es troba immers en el Pla de Millora Integral de l’espai públic. Serviran per millorar la vida dels veïns totes aquestes actuacions?

N’estic convençuda. Estem fent una sèrie d’obres a tot el Districte que crec que milloraran molt la vida dels veïns, perquè estem apostant per les plataformes úniques, per pacificar els carrers, per millorar les voreres i per remodelar les places. En resum, estem apostant per les obres que, tot i no ser impactants, milloren realment la vida dels veïns.

Uns veïns que ahir van celebrar Sant Medir. El president de la Federació de Colles deia, dies abans, que enguany havien tornat a partir per la seguretat. Creu que les exigències burocràtiques són excessives?

De nosaltres no es poden queixar, entre d’altres coses perquè des d’aquest any tenen una nova seu social que és una de les primeres demandes que em van fer i que tampoc ningú abans els havia resolt. A més, nosaltres hem col·laborat intensament amb ells per garantir un mínim de seguretat a la festa, la qual cosa no és una qüestió burocràtica, sinó un requisit necessari pel bé de tots.

Amb l’equador del seu mandat ja superat, com veu Gràcia en comparació amb fa dos anys?

Si ho preguntes a l’oposició et dirà el contrari, però jo crec que està millor ara que abans. A Gràcia ens vam trobar una sèrie de temes molt encallats i nosaltres els hem anat desencallant i a poc a poc els anem tirant endavant. I la prova és que a les enquestes de satisfacció de la gestió municipal, Gràcia és el districte on està més ben valorada. Tot és molt millorable, però crec que Gràcia està millor avui que fa dos anys.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram