Avui és el dia D. La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) sabrà si el prop d’un milió i mig de signatures que defensen la dació en pagament convencen al ple del Congrés i s’aposta pel canvi legislatiu que acabi amb la dramàtica situació dels desnonaments.

Tot i que des de la PAH han fet una crida a tots els grups polítics a votar a favor de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) i a tramitar-la de manera urgent, tot Avui és el dia D. La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) sabrà si el prop d’un milió i mig de signatures que defensen la dació en pagament convencen al ple del Congrés i s’aposta pel canvi legislatiu que acabi amb la dramàtica situació dels desnonaments.

Tot i que des de la PAH han fet una crida a tots els grups polítics a votar a favor de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) i a tramitar-la de manera urgent, tot apunta a que la proposta no prosperarà pel rebuig del PP, que està en majoria.

Però aquí no acabarà la lluita. Des de la PAH ja han anunciat que als diputats que no votin a favor “els assenyalarem com a responsables del genocidi financer que estem patint, i hauran d’atenir-se a les conseqüències”. L’amenaça està servida: “les PAHs incrementarem les accions de denúncia i desobediència civil enfront d’aquells que es neguin a aprovar la ILP i convidem a tota la ciutadania a sumar-s’hi”.

BUSCANT LA SOLUCIÓ

Dies abans de la votació, el portaveu de CiU al Congrés i líder d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha anunciat que el partit està “entre l’abstenció i el vot afirmatiu”. El dirigent ha advertit que CiU rebutja algunes de les mesures que contempla la ILP com “la dació en pagament amb efectes retroactius” que Duran considera “una autèntica xorrada jurídica”. Per la seva banda, Duran ha proposat que les persones desnonades puguin quedar-se vivint al pis que passa a ser propietat del banc pagant una renda social i tenint oportunitat de recompra.

PRESSIÓ A GRÀCIA

L’empatia dels ciutadans envers les persones que pateixen aquesta situació està creixent per moments. Els integrants de l’Assemblea de la Vila de Gràcia, juntament amb diversos col·lectius i veïns del barri, han lluitat aquest últim mes per ajudar al César, un veí que estava pendent d’una execució hipotecària per part de Catalunya Caixa.

Amb la voluntat de recolzar de manera solidària al seu veí i intentar buscar solucions factibles davant la seva situació, els graciencs van preparar una campanya de pressió a l’oficina situada a Travessera de Gràcia 175. “Voliem evitar que el banc es quedés amb el seu pis, els 112.000 euros pagats, l’aval (el traster que utilitza el germà del César per la seva feina), 68.000 euros de deute que quedaria per pagar després de l’execució hipotecaria i 44.000 euros (la diferència entre el preu del mercat i el preu de la subhasta)”, expliquen des de l’Assemblea de la Vila.

La pressió contínua dels veïns graciencs, que van empaperar varies vegades la seu i la van ocupar durant un matí, i la por a una possible campanya de boicot va aconseguir que el banc acordés atorgar al César el que demanava: la dació en pagament.

apunta a que la proposta no prosperarà pel rebuig del PP, que està en majoria.

Però aquí no acabarà la lluita. Des de la PAH ja han anunciat que als diputats que no votin a favor “els assenyalarem com a responsables del genocidi financer que estem patint, i hauran d’atenir-se a les conseqüències”. L’amenaça està servida: “les PAHs incrementarem les accions de denúncia i desobediència civil enfront d’aquells que es neguin a aprovar la ILP i convidem a tota la ciutadania a sumar-s’hi”.

MANIFESTACIÓ PEL CANVI

La Plataforma d’Afectats per l’Hipoteca (PAH) ha convocat una manifestació el proper dissabte a la plaça Universitat (17h) per exigir “la dació en pagament retroactiva, lloguer social i stop desnonaments ja!”.

Els ciutadans se sumaran a la PAH per denunciar la situació dramàtica que viuen moltes famílies. “420.000 execucions hipotecàries a l’Estat en els últims sis anys i 220.000 desnonaments són intolerables”, lamenten des de la PAH.

Les dades a Catalunya són alarmants. De fet, el territori català encapçala el rànquing de l’Estat espanyol amb més desnonaments, segons dades oficials del Consell General del Poder Judicial.

Les xifres mostren que entre gener i setembre de 2012 a Catalunya hi va haver 19.405 tramitacions de desnonaments, després que entre juliol i setembre se n’haguessin comptabilitzat 4.732.

Al conjunt de l’Estat espanyol, durant els nou primers mesos del 2012, es van tramitar 49.702 desnonaments, el que suposa un nou rècord històric i un 16% més que l’any anterior.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram