Cop de calor

L’aigua és un element bàsic per passar les onades de calor. Foto cedida

Els estius són cada cop més calorosos i les prediccions indiquen que aquesta és una tendència que no anirà a la baixa. És per aquesta raó que administracions, empreses i ciutadania han d’estar alerta davant d’aquest fenomen i posar en pràctica accions per evitar que les persones se sufoquin i pateixin problemes de salut, com ara els temuts cops de calor. En aquest sentit, Accent Social, entitat local especialitzada en la gestió indirecta de serveis públics d’atenció a les persones (com ara d’atenció domiciliària), ha posat en marxa un protocol per prevenir i evitar els efectes de la calor en les persones usuàries i entre els seus equips professionals.

Raquel Magdaleno és cap de servei d’Accent Social i explica que estan en constant contacte amb les administracions públiques. És quan aquestes notifiquen una onada de calor que posen en marxa un protocol amb dues línies de treball. Per una banda, s’introdueixen mesures adreçades a les treballadores per evitar ensurts durant la seva jornada laboral, que en el sector de les cures a domicili sol ser intensa. Per l’altra, es posen en pràctica accions perquè als beneficiaris del servei, que solen ser persones grans, no els afecti negativament la calor.

Petites accions amb grans resultats

Aquestes mesures solen ser petites accions a través de les quals es poden combatre de manera adequada les altes temperatures. Són els consells habituals, com ara “abaixar persianes de finestres si els toca el sol”, diu la cap de servei, o bé que ventilin l’habitatge a última hora del dia, quan l’astre rei ja no escalfa tant o s’ha post. A més, Magdaleno recorda la importància de “no sortir al carrer” amb els usuaris en hores de calor extrema. Ho corrobora la Sandra Cirio, treballadora familiar d’Accent Social, que té cura durant els matins de l’Antonio Félix Doroteo, un usuari del SAD de Sabadell. “Evitem sortir al carrer a les hores de més calor i procuro que a casa estigui tot abaixat per evitar que pugin les temperatures del domicili”, descriu la cuidadora.

Cop de calor

Fer servir roba folgada és un altre dels consells. Foto cedida

Un altre dels consells bàsics per als usuaris és evitar l’alcohol i la cafeïna i prioritzar dinars i sopars lleugers i frescos.

Per altra banda, Magdaleno detalla que, amb les temperatures extremes, els horaris de les tasques del dia a dia han de variar. És a dir, cal evitar anar a fer la compra amb els usuaris en hores de molta calor, per exemple, o bé modificar els passejos. Tot i que de vegades és complicat, tal com reconeix Cirio, es tracta de qüestions de “sentit comú”, afegeix.

Frescos i hidratats

L’Antonio, al seu torn, explica que està passant molt bé aquest estiu amb la refrigeració a casa seva. Viu en una planta baixa “fresqueta”, assenyala, i tot i que ara no pot sortir tant al carrer perquè s’està recuperant d’una operació, reconeix que quan pot li agrada sortir d’hora per passejar per tot el seu barri. En aquest sentit, els refugis climàtics que els ajuntaments posen a l’abast de la població –com ara centres cívics, biblioteques o parcs– són bàsics per als usuaris i les cuidadores, malgrat que les ombres, segons remarca Cirio, són sovint “complicades” de trobar.

A banda d’això, la hidratació també és important, recorda Cirio, i tot i que de vegades costa fer-ho entendre, l’aigua és un element bàsic per passar les onades de calor. Tanmateix, Accent Social també posa èmfasi en la seguretat de les seves cuidadores. En aquest sentit, Magdaleno recorda que recomanen a les treballadores que s’hidratin i que facin servir roba folgada per sortir al carrer amb les persones usuàries.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram