Els taxistes estan farts de “l’intrusisme” que, diuen, pateixen des de fa temps. Foto: Cristian López

‘Operació Cargol’. Així va batejar el sector del taxi la protesta que el passat 16 de gener van secundar entre 3.500 i 4.000 taxistes, segons el sector, per fer palès el seu malestar i denunciar les “promeses incomplertes” de l’Ajuntament i “l’intrusisme” que, asseguren, pateixen des de fa temps. La mobilització, consistent en una llarga marxa a molt poca velocitat per les dues rondes, va començar a dos quarts de dotze del matí a l’aeroport i va acabar al voltant de dos quarts de cinc de la tarda.

La protesta va tenir el suport de la majoria d’organitzacions del taxi, amb Elite al capdavant. Elite és una organització nascuda fa tres anys i que en les darreres eleccions del gremi va ser l’opció més votada amb diferència. En un comunicat a la seva pàgina web, el seu portaveu, Alberto Álvarez, afirma que al sector del taxi “tot està canviant en els últims anys i, de la mateixa manera que molts moviments socials s’han organitzat, al taxi està passant el mateix”. En referència a la protesta, Álvarez afegeix que “quan Colau va sortir elegida va dir que els veïns sortissin al carrer si el govern no ho feia bé. Doncs bé, li hem pres la paraula”.

L’opinió d’Álvarez és compartida al sector. “Fa un any i mig que fem una sèrie de reivindicacions a l’Ajuntament per acabar amb l’intrusisme que patim”, explica a aquesta publicació Carlos Fernández, secretari general del Sindicat del Taxi de Catalunya (STAC). Fernández afirma que al sector hi ha “malestar” a causa de la presència “de taxis pirates i d’aplicacions de mòbil, com ara Cabify, que incompleixen la llei”. Aquesta situació que denuncien els taxistes farà que el pròxim 2 de febrer celebrin una nova aturada de protesta i una manifestació que acabarà a la plaça Sant Jaume. Les protestes podrien no cessar aquí, ja que el sector contempla noves aturades de cara el Mobile World Congress si no s’atenen les seves peticions.

NEGOCIACIONS EN MARXA
Que la vaga durant el MWC s’acabi o no produint depèn de com avancin les negociacions que estan portant a terme el sector i l’Institut Metropolità del Taxi.

Al damunt la taula hi ha les peticions que fan els taxistes, que van des d’exigir més formació de la Guàrdia Urbana en relació amb la normativa actual de llicències fins a la petició d’una major vigilància de l’ús del carril bus-taxi, passant per un major control a la zona d’oci del Port Olímpic -denuncien que a les nits hi ha molts taxis pirates- i a l’estació de Sants, on asseguren que no poden fer bé la seva feina perquè es troben amb cotxes aparcats en doble o triple fila.

La gerent de l’Institut Metropolità del Taxi (IMET), Maria Teresa Carrillo, explica a aquesta publicació que “les converses estan servint per acostar posicions” i que treballen “per arribar a un acord per trobar una solució còmoda per a tots”. Carrillo, que recorda que en la darrera trobada “ja es van resoldre alguns punts”, insisteix que “l’objectiu és que no hi hagi més mobilitzacions, tot i que els recursos de l’administració són els que són”. Sembla, però, que la del 2 de febrer ja no es podrà evitar.

A banda de la gerent, qui hi té molt a dir en aquesta qüestió és la regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal, que també és la presidenta de l’IMET. Vidal, just després de la mobilització del dia 16, va publicar un escrit al seu perfil de Facebook on va recordar que l’IMET “està treballant per incrementar el control dels vehicles que no compleixen la normativa que regula el transport de persones” i va recordar que el 2016 la Guàrdia Urbana va obrir “174 expedients a vehicles sense l’autorització corresponent”. Respecte de la petició per part dels taxistes d’una major formació de la Guàrdia Urbana, Vidal va afirmar que “des de l’inici del mandat s’hi està treballant”, al mateix temps que va reconèixer que “fan falta més actuacions per preservar l’exclusivitat del carril bus-taxi”.

SUPORT DE COLAU
Per últim, el mateix dia de la protesta, l’alcaldessa Colau va voler apropar-se als taxistes dient que l’Ajuntament “dóna suport a aquestes demandes”. Colau va afegir que “en el que depengui de l’Ajuntament, farem el que estigui a les nostres mans”.

Caldrà veure si les paraules de Colau són un presagi de com poden acabar les negociacions o si, en canvi, el Mobile World Congress anirà acompanyat d’una nova protesta dels taxistes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram