Seqüència del vídeo de la campanya Projecte Lluïsos. Foto: Arxiu

“Seguim sent imprescindibles”. Aquesta és la reacció d’Oriol Hosta, president dels Lluïsos de Gràcia, davant el resultat de la campanya que han portat a terme per aconseguir les garanties suficients per demanar un préstec hipotecari i reformar l’edifici. En declaracions a Línia Gràcia, Hosta s’ha mostrat molt orgullós de la resposta de la massa social de l’entitat, que s’hi ha compromès amb els 245.000 euros demanats, però ha alertat que encara queda molta feina per fer.

“Tinc una sensació agredolça”, explica el president dels Lluïsos. I és que, malgrat aquesta resposta “extraordinària” d’uns 200 socis, amics i treballadors de l’entitat, l’assoliment del finançament per poder portar a terme la reforma encara queda lluny. “Les obres dels Lluïsos costen 2.300.000 euros”, explicava Hosta en una entrevista a Línia Gràcia, una xifra que amb la subvenció que han rebut i el préstec que aconseguiran només està resolta en un 50%.

AJUDA MUNICIPAL

És per això que la junta directiva de l’entitat ja ha començat a treballar per aconseguir l’ajuda de les diverses administracions catalanes. “Fins i tot hem explicat el cas als diputats catalans a Madrid”, assegura Hosta, el qual afegeix que “hem portat el nostre projecte a tot arreu”.

La següent prova de foc arribarà demà passat, quan la junta directiva es reunirà amb el Govern municipal. “Ens veiem amb la capacitat moral d’exigir al consistori que ens ajudi perquè hem portat la nostra capacitat de finançament al límit i perquè la nostra vocació pública és inqüestionable”, explica Hosta. No obstant això, el president dels Lluïsos intueix que “tot plegat no serà fàcil”. “Si penséssim que ens posaran un taló a sobre de la taula ens equivocaríem”, ironitza Hosta.

A l’entrevista que Línia Gràcia ha fet a Xavier Trias i que es publica avui (veure pàgina 9), l’alcalde assegura que l’Ajuntament donarà suport als Lluïsos “perquè segueixin sent una entitat de referència”. Una promesa que no posa en dubte el president de l’entitat malgrat que està estudiant també altres opcions per tirar endavant el projecte de reforma de l’edifici. “També hem picat la porta de la Generalitat i de la Diputació de Barcelona”, explica Hosta, “perquè si altres administracions ens ajuden, l’Ajuntament no haurà d’afrontar tot sol la problemàtica”.

GARANTIR EL FUTUR

Sigui com sigui, si demà passat reben una resposta negativa del consistori, la junta directiva farà “el que calgui per transformar-la en positiva” perquè l’objectiu que persegueixen és “fonamental”. I és que el projecte de reforma dels Lluïsos respon a la necessitat d’adequar l’edifici per aconseguir la llicència d’activitats i garantir així la viabilitat d’una entitat de 158 anys d’història.

Superat amb èxit un mes de juny històric que ha coincidit amb la celebració de la seva Festa Major, l’entitat afronta ara unes setmanes que tornaran a ser decisives per al seu futur.

Una entitat sobiranista

Els Lluïsos de Gràcia es van convertir en la primera entitat gracienca a penjar de forma permanent l’estelada al seu balcó principal l’octubre del 2011.
Dos anys després, els Lluïsos s’han adherit al Pacte Nacional pel Dret a Decidir  que han signat diverses entitats civils, cíviques, ciutadanes, culturals, econòmiques, sindicals, empresarials, alguns grups parlamentaris i el Govern de la Generalitat. El pacte recull set objectius per poder exercir el dret a decidir i celebrar una consulta sobre el futur polític de Catalunya.