El govern espanyol posarà en marxa a partir del proper 1 de gener del 2013 un nova normativa que permetrà obrir qualsevol dia de l’any als comerços de fins a 300 metres quadrats. A més, la futura reforma ampliarà de 8 a 10 els diumenges i festius mínims en els quals poden obrir els establiments.

Fins ara la llei permetia als comerços de fins a 150 metres quadrats tenir llibertat absoluta per obrir qualsevol dia de l’any. Amb la nova normativa anunciada pel Secretari d’Estat de Comerç, Jaime García-Legaz, en una reunió mantinguda amb representants de les autonomies, aquest marge s’amplia a tots aquells establiments de menys de 300 metres quadrats. El govern central vol així exportar a totes les autonomies el model de la comunitat de Madrid, que té uns horaris molt més liberalitzats que els catalans.

La llei en la que treballa el PP, però, envaeix les competències de la Generalitat en aquesta matèria ja que fins ara, la llei permetia la liberalització absoluta per als comerços de fins a 300 metres quadrats però donava la possibilitat a cada autonomia de reduir-ho fins a 150. El Director General de Comerç de la Generalitat, Josep Maria Recasens, ha explicat que “fins ara a Catalunya només podien obrir les botigues d’alimentació de menys de 150 metres quadrats”.

Recasens s’ha mostrat molt crític amb aquesta reforma que considera que tindrà un “impacte extraordinari” per les petites i mitjanes empreses catalanes i que “canviarà la fisonomia comercial” de moltes zones.

MANIFEST CONJUNT

L’Alcalde, Xavier Trias, va signar dilluns amb els principals representants del comerç barceloní (entre els que es troba la Fundació Barcelona Comerç) un manifest conjunt que defensa el model de comerç de proximitat i de barri i que expressa el rebuig a la liberalització dels horaris que pretén impulsar l’Estat. A més, l’Alcalde va criticar al govern central per voler impulsar un nou model comercial a Catalunya, sense respectar les competències catalanes.

EN DEFENSA DEL MODEL CATALÀ

Els comerciants del districte de Gràcia s’han mostrat contraris a la nova llei i han anunciat que lluitaran amb força.

Vicenç Gasca, president de la Fundació Barcelona Comerç, ha fet una crida a les organitzacions empresarials per “fer front comú” perquè, segons ha comentat, “s’està posant en dubte el model comercial català”. Seguint aquesta mateix línia, el president de l’Eix Gran de Gràcia, Carles Camps, s’ha preguntat que “si un model funciona, per què s’ha de canviar? “ i ha destacat a Línia Gràcia que aquesta normativa “beneficia a les grans superfícies que podran obrir fent contractes barats, una despesa que no podrà fer el petit comerciant”. En aquest sentit, Sergi Calafell, president de l’Associació de Comerciants Nova Travessera, s’ha atrevit a dir que “per les grans superfícies suposarà un benefici però per nosaltres significarà tancar”. D’altra banda, Camps ha explicat que “hi ha suficients hores de dilluns a dissabte que podem obrir però fer-ho diumenge perjudica a la vida familiar del comerciant“.

Salvador Albuixech, director de comunicació de la Fundació Barcelona Comerç, ha assegurat que els representants del comerç barceloní es reuniran a finals de setmana i establiran “una estratègia per contraatacar si finalment es tira endavant amb la nova normativa”.

LAGENERALITAT RECORRERÀ AL CONSTITUCIONAL

La Generalitat ha anunciat que recorrerà al Constitucional si la llei imposada des de Madrid vulnera les seves competències en aquesta matèria a Catalunya.

El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha recalcat que Catalunya i Madrid sempre han tingut una perspectiva diferent pel que fa al model comercial a implantar. En aquest sentit, Homs ha fet referència a l’època de Zapatero per lamentar que la liberalització dels horaris comercials “és un soroll de fons que fa temps que se sent”.

Davant l’anunci de la nova reforma el portaveu del Govern ha defensat el pacte amb el sector abans d’impulsar qualsevol canvi, la defensa del petit comerç i la defensa del consumidor com els tres pilars essencials del model comercial català.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram