L’Ajuntament de Barcelona ha decidit tirar endavant un pla de regulació del Park Güell amb la voluntat de solucionar els diferents conflictes generats per la massificació a la zona.

L’actuació prioritària serà regular l’accés dels visitants a la zona monumental, la més fràgil i massificada del Park, en horari turístic a partir de l’octubre de 2013.El nou pla preveu que un màxim de 800 visitants turístics puguin visitar cada hora l’espai de Gaudí.

El pla té per objectiu endreçar i distribuir la mobilitat turística, garantir el lliure accés dels veïns dels barris adjacents i habilitar un sistema que permeti l’accés gratuït als ciutadans amb una sensibilitat especial cap al Park i cap al seu valor patrimonial i natural.

REGULACIÓ DE L’ACCÉS

L’entrada tindrà un preu d’entre 5 i 10 euros, i serà més econòmica per a aquells visitants que l’adquireixin amb antelació a través del web. A més, hi haurà descomptes per a grups, nens, gent gran i col·lectius específics.

D’altra banda, els veïns dels barris adjacents al Park (El Coll, Vallcarca i Penitents, la Salut, el Carmel i Can Baró) disposaran d’un carnet que els permetrà l’accés lliure a qualsevol hora del dia i per qualsevol punt del Park. A més, els alumnes de l’Escola Baldiri Reixach, els pares, tutors legals, personal docent i totes les persones implicades també disposaran del mateix carnet que els donarà dret a accedir i circular lliurement.

Qualsevol persona podrà passar a formar part del club Park Güell. S’haurà de registrar en una oficina situada al centre de la ciutat i transcorreguts 7 dies, prèvia reserva, podrà personar-se a la guixeta del Park, identificar-se i retirar una entrada gratuïta que se li lliurarà cada cop que vulgui accedir a la zona monumental. Aquests visitants disposaran de 100 entrades per hora reservades que comptabilitzaran en l’aforament màxim (800+100).

REGULAR ELS AUTOCARS

Aquesta línia d’actuació pretén endreçar i distribuir els fluxos d’accés al Park per tal de reduir l’impacte negatiu d’aquests sobre l’entorn. En aquest sentit, es desenvoluparan canvis en la gestió de l’aparcament d’autocars turístics situat a la Carretera del Carmel. S’habilitarà un sistema de pre-reserva pels autocars que transportin visitants a la zona monumental.

A més, també exisitirà la prohibició de circular als autocars des de la plaça Sanllehy fins l’aparcament si aquest està ple, tot oferint alternatives a l’entorn per a l’encotxament o desencotxament i estacionament en punts Zona Bus habilitats.

També es contempla el trasllat de la parada de taxis situada al carrer Olot i la separació de les dues parades de bus turístic que actualment tenen punt de parada a Travessera de Dalt amb el carrer Larrard, traslladant-ne una d’elles davant dels Jardins de Menéndez i Pelayo.

A més, es posarà en marxa un pla de senyalització i es crearan itineraris de vianants des dels principals punts de transport públic per a accedir al Park i a les àrees de comerç de l’entorn.

ESPAI VERD I D’OCI

El resultat d’aquest seguit d’actuacions permetrà fer del Park Güell un espai verd per als veïns destinat a l’esplai i l’oci. Una zona del barri per a la relació social que es convertirà en un punt neuràlgic per a la vida i convivència dels barris adjacents.

D’altra banda, s’aconseguirà una millor protecció i conservació de la zona declarada Patrimoni Mundial d’alt nivell d’interès arquitectònic, cultural i natural.

A més, el pla de regulació pretén millorar l’experiència dels turistes i reduïr l’impacte que la mobilitat d’aquests té a la zona. Finalment, es millorarà la gestió d’un espai públic de la ciutat, revertint els beneficis de l’activitat turística en el territori.