Els comerciants volen menys cotxes a la travessera de Gràcia. Foto: Línia Gràcia

Qualsevol persona que hagi passejat pel tram de la Travessera de Gràcia que va de Gran de Gràcia a Torrent de l’Olla haurà pogut comprovar les incomoditats que implica fer-ho. El carrer és molt estret i les voreres encara més, ja que gairebé no hi ha espai perquè hi passin dues persones. A això, cal afegir-hi que és un carrer amb molt de trànsit.

Aquest panorama és el que fa que des de la Unió de Botiguers de Travessera de Gràcia-Casc Antic denunciïn des de fa temps la contaminació que comerciants i veïns suporten. “Entre els comerços i els cotxes hi ha molt poca distància i, tant la gent que passeja com els comerciants, patim la contaminació que hi ha a causa de l’elevat trànsit”, afirma a Línia Gràcia David Rodríguez, membre de l’associació de comerciants.

El passat mes d’abril l’entitat va demanar a la Generalitat una campanya de vigilància de la contaminació atmosfèrica amb una unitat mòbil però el govern els va respondre que aquesta tasca ja la fa el punt de mesurament que hi ha a la plaça Gal·la Placídia. El Govern també els va dir que traslladava la petició a l’Ajuntament. Ara, amb l’inici d’un nou mandat, Rodríguez afirma que seria el moment que es plantegi la pacificació d’aquesta zona, amb l’objectiu que aquest tram deixi d’estar obert a la circulació –tal com es fa ara els dissabtes a la tarda– i sigui només per a vianants.

De fet, un estudi recent de la revista científica Science of the Total Environment mostra com la contaminació es queda atrapada en els carrers estrets amb edificis alts, com és el cas de la Travessera de Gràcia.