Albert Pijuan, director de l’Heliogàbal, atén els mitjans. Foto: Mar Vila / ACN

El Ple de l’Ajuntament va aprovar el passat 3 de maig la modificació de l’ordenança municipal per regular la música en viu, que inclou la creació de l’etiqueta ‘Espais de Cultura Viva’ per a petits bars, locals i clubs de la ciutat. L’aprovació d’aquesta nova normativa, que va tenir el suport de tots els partits, és una gran notícia per a l’Heliogàbal, que d’aquesta manera podrà sortir dels llimbs legal en el qual es trobava.

Així doncs, amb aquesta mesura, es dona aixopluc legal a nombrosos locals que acullen activitats culturals amb un aforament màxim de 150 persones, amb una programació estable mínima de 40 concerts l’any i un paper d’articulació social. Durant el Ple, l’alcaldessa Ada Colau va qualificar d’“històrica” la mesura i va destacar que “equipara” Barcelona amb grans capitals musicals. El sector musical ha celebrat la culminació d’una llarga reivindicació que els permet acollir activitats culturals a bars o espais petits sense estar al marge de la llei, com passava fins ara.

En el cas de l’Heliogàbal, l’emblemàtic local del carrer de Ramón y Cajal, va rebre quatre multes fa més de tres anys que van ascendir a 18.000 euros per la falta de limitador de so i excés d’aforament. La situació va provocar que la sala decidís suspendre la seva programació de música en viu per evitar noves sancions.

24 ANYS D’ESPERA
En declaracions recollides per l’ACN, el director de l’Heliogàbal, Albert Pijuan, va recordar que des de la sala portaven “molts anys treballant amb una contradicció, perquè culturalment teníem reconeixement però sense cultura legal”. Pijuan va recordar que han esperat “24 anys” aquesta nova normativa, al mateix temps que va lamentar haver passat els últims tres “perseguits legalment”. Ara, va concloure, podran seguir treballant “amb la mateixa il·lusió que sempre però amb cobertura legal”.

Per la seva banda, Sergi Egea, representant de les sales de Catalunya (ASACC), va afirmar que la nova normativa “és la culminació d’una llarga lluita després d’haver estat en l’alegalitat”.